Continuă stimularea mediului de afaceri, prin măsuri inteligente
Săptămâna aceasta Guvernul României a adus o veste bună mediului de afaceri prin extinderea schemei de finanțare nerambursabilă prin care sunt sprijiniți tinerii întreprinzători.
În prezent, schema de finanțare prevedea acordarea unor fonduri nerabursabile tinerilor întreprinzători în limita a 50% din valoarea planului de afaceri, fără însă să depășească 10.000 de euro. În același timp, statul garanta în limita a 80% din valoarea unui credit bancar care nu depășea valoarea de 80.000 de euro.
Prin noul proiect legislativ, inițiat de Guvern în ședința de miercuri, se desființează prevederea conform căreia în program puteau să se înscrie doar tinerii întreprinzători. Astfel, noile prevederi extind plaja de beneficiarii a schemei de finanțare, de aceasta putând beneficia toate persoanele care doresc să își deschidă prima afacere.
Premierul Victor Ponta a ținut să aducă noi modificări proiectului de stimulare economică prin eliminarea barierelor existente până în acest moment în domeniul sprijinirii noilor afaceri. „Se elimină toate barierele care erau până acum, se acordă sprijin financiar nerambursabil pentru pornirea unor afaceri, garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare, scutirea de la plata taxelor pentru operaţiuni de înmatriculare“, a precizat șeful Cabinetului.
Încă de la începutul mandatului în cadrul Ministerului pentru IMM-uri și Turism, Florin Jianu a declarat că una din prioritățile mandatului său este oferirea posibilității fiecărui român care nu a mai făcut afaceri să deschidă o firmă, prin extinderea facilităților oferite de programul întreprinzătorului debutant.
Măsura în cauză a fost lansată inițial de către Guvern ca ordonanță de urgență urmând ca ulterior actul normativ să fie transformat în proiect de lege. Noul pachet stimulatoriu va intra în vigoare imediat ce va fi aprobat de către Parlament și va contribui la apariția unor noi afaceri care vor da economiei românești un plus de valoare și vor genera locuri de muncă.
Proiectul legislativ inițiat de către cabinet vine în completarea mixului de politici inițiat de către guvernele conduse de Victor Ponta menite să stimuleze mediul de afaceri și crearea de noi locuri de muncă. Astfel, pentru a oferi un climat investițional care să genereze dezvoltare economică, Executivul a decis ca începând cu 1 iulie să implementeze scutirea companiilor de la plata impozitului pe profitul reinvestit. În același timp, programele implementate de Guvern au avut ca scop și crearea de noi locuri de muncă pentru categorile sociale vulnernabile. Una din aceste categorii sunt tinerii, pentru care Ministerul Fondurilor Europene a lansat recent în dezbatere publică o schemă de ajutor de stat pentru IMM-uri care angajează tineri absolvenți. De asemenea, Guvernul a inițiat programul „Subvenţii pentru 20 de joburi“ care prevede un ajutor de stat care acoperă o parte din cheltuielile salariale pentru companiile care angajează minim 20 de persoane. Ceea ce înseamnă că Executivul îşi respectă pe mai departe angajamentele asumate în direcţia creşteri nivelului de trai al românilor.