Cosmin Guşă, pus sub învinuire în dosarul fraudei de la Realitatea Media
Cozmin Guşă s-a prezentat joi la sediul DNA pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală în dosarul fraudei de la Realitatea Media, informează România TV. Cosmin Guşă, administratorul Realitatea Media, a fost pus sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Cosmin Guşă, care administrează Realitatea Media prin Strategies Research Investments SRL (Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%), a fost pus sub urmărire penală în dosarul Realitatea Media.
Cosmin Guşă susţine că întregul dosar este fabricat pe baza unui denunţ calomnios: "Este o poveste legată de Realitatea TV şi oamenii deranjaţi de Realitatea TV... Ponta şi Ghiţă... Ghiţă e deranjat că trebuie să returneze conform plângerilor foarte mulţi bani, în acelaşi timp face probleme Realităţii TV ca să o aducă în faliment pentru că în perioada de management a făcut foarte multe ilegalităţi. Sunt la curent cu toate actele pe care le-a semnat. Astea sunt speculaţii pe baza unui denunţ calomnios. Doamne ce tare bate vântul. Am vorbit de Vântu. Ruşine să le fie nu doar pentru faptul că ne creează nouă probleme, ci mai ales pentru că printre alţii, domnii Ponta şi Ghiţă nu se gândesc la misiunea unei televiziuni. Avem o problemă. Suntem responsabili şi am fost mereu. Avem o problemă de neîncasări. Firmele de publicitate nu ne plătesc. Mai avem nevoie de câteva zile până stabilizăm această situaţie. Aceşti oameni să-şi tragă pe seamă că zvonurile pe care le spun afectează familiile celor de la Realitatea TV", a declarat Cosmin Guşă, scrie România TV.net.
În acest dosar au fost puse sub învinuire 12 persoane, printre care se află omul de afaceri Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Guşă şi Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg.
Ei sunt acuzaţi că au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în procedura insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA şi preluării controlului asupra acestei.
De asemenea, sunt urmăriţi penal Daniela Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe, Carmen Stăncescu, acuzaţi că s-au implicat în fapte care se circumscriu infracţiunilor de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit DNA, în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii - aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari - au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA şi preluării controlului asupra acesteia.
"Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri", susţin procurorii.
DNA precizează că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere.
"Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC Realitatea Media SA şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut", declară DNA. Suma care face obiectul spălării de bani este de peste un milion de euro
Disputa privind controlul companiei Realitatea Media a început încă de anul trecut, când Cosmin Guşă a devenit acţionar majoritar al unei companii creditoare a Realitatii Media. Consiliul Naţional al Audiovizualului aproba în 30 aprilie 2013 modificarea acţionariatului Realitatea TV, unde Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru erau administratorii societatii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg si copiii lui Sorin Ovidiu Vantu ieşeau din acţionariatul Realitatea Media.