Crin Antonescu a renunţat la lupta cu regimul Traian Băsescu şi se mai şi laudă cu asta
Acum, se pare căfostul co-preşedinte al USL şi-a reevaluat opinia faţă de şeful statului, apreciind demersul Parlamentului ca fiind dăunător pentru mersul democraţiei româneşti.
Votul dat miercuri de Parlamentul României în ceea ce priveşte declaraţia prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu a dat naştere deja la mai multe reacţii din partea oamenilor politici din România. La fal ca şi în cazul votului în sine, declaraţiile ulterioare sunt ilustrative pentru modul în care principalii actori politici din ţara noastră se raportează la scandalul în care este implicată familia Băsescu şi care este de natură să afecteze imaginea instituţiei prezidenţiale.
Poate cea mai neaşteptată poziţionare i-a aparţinut fostului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, care a încercat joi seara, la Realitatea TV, să îşi justifice absenţa din plen. Astfel, fostul co-preşedinte al PNL a declarat: „Eu nu am participat ieri la Parlament, tocmai pentru că acolo aveam de a face cu o altă manifestare, tot politicianistă, tot ipocrită. Nu declaraţia de ieri a Parlamentului l-a ruinat pe domnul Băsescu sau îi şubrezeşte poziţia, ci faptele în sine, asocierea fie şi a fratelui cu clanuri ţigăneşti de interlopi”.
Citeşte şi: SURSE – Gest la rupere în Congresul PNL: Cine l-a lucrat pe Crin?
Dacă oricare alt politician liberal ar fi făcut o asemenea remarcă, poate că nu ne-ar fi surprins atât de puternic. În schimb, ea îi aparţine lui Crin Antonescu, care, în 2012, susţinea din toate puterile demersul de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu, care dacă ar fi avut succes l-ar fi făcut pe fostul lider PNL preşedinte. Acum, se pare că fostul co-preşedinte al USL şi-a reevaluat opinia faţă de şeful statului, apreciind demersul Parlamentului ca fiind dăunător pentru mersul democraţiei româneşti. În fapt, Crin Antonescu mai avea puţin şi repeta tema din discursul prezidenţial legată de modul în care, aşa cum spunea tot joi Traian Băsescu, „Parlamentul a fraternizat cu clanul Bercea”.
Ciudăţenia acestei declaraţii este dată şi de faptul că o mare parte din reprezentanţii PNL au susţinut demersul majorităţii şi au votat în favoarea declaraţiei. În schimb, Crin Antonescu, care în urmă cu câţiva ani vroia să se prezinte drept cel mai mare adversar al lui Traian Băsescu şi care îl critica pe Victor Ponta în mod constant pentru deja celebrul pact de coabitare, a lipsit acum din sală, la fel ca Elena Udrea.
Citeşte şi: De ce votul PNL privind demisia lui TRAIAN BĂSESCU este aproape irelevant
De asemenea, scuza lui Antonescu mai este reprezentativă pentru altceva, şi anume pentru modul în care domnia sa s-ar fi raportat la o decizie similară a Parlamentului dacă ar fi fost în locul preşedintelui Băsescu. Desigur, documentul adoptat miercuri nu are o consecinţă juridică directă, dar reprezintă un act politic asumat de Legislativul de la Bucureşti în raport cu un preşedinte care prin activitatea sa a decredibilizat instituţia prezidenţială. La fel ca şi Traian Băsescu, Crin Antonescu încearcă să ne explice că votul de miercuri este lipsit de însemnătate, fiind produsul unui joc politic ipocrit.
Astfel, Crin Antonescu reuşeşte să ne demonstreze că între el şi Traian Băsescu nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte comportamentul politic, dispreţul amândurora pentru instituţia fundamentală a democraţiei româneşti fiind, din nefericire, similare. Critica lui Crin Antonescu la adresa declaraţiei adoptate de către Parlament nu face așadar decât să confirme că fostul condidat la prezidenţiale este doar un Traian Băsescu mai tânăr.