Crude sau gătite - cum e mai bine să mănânci fiecare legumă în parte
Unele legume trebuie consumate crude astfel incat sa te bucuri de toti nutrientii continuti, pe cand altele au nevoie de putina caldura care sa scoata ce e mai bun din ele. Iata cum sa consumi fiecare leguma in parte.
1. Ceapa - gatita
Contine quercetina, un flavonoid cu proprietati anti-inflamatoare, care se dezvolta prin gatire. De aceea, ceapa calita este cea mai buna varianta. Dar atentie: daca o tii mai mult de cinci minute pe foc, incepe sa-si piarda nutrimentii.
2. Broccoli - crud
Ca si alte legume crucifere, precum varza, conopida, kale si varza de Bruxelles, broccoli se poate manca atat gatit, cat si crud. Ideal este sa-l incerci si crud, intrucat caldura ii dezactiveaza mirosinaza, o enzima care curata ficatul de celulele cancerigene.
3. Sfecla rosie - cruda
Caldura le distruge continutul bogat in antioxidanti. Noi iti recomandam sa cureti sfecla, sa o tai felii sau sa o dai pe razatoare si sa o savurezi cu ulei de masline si zeama de lamaie sau cu otet balsamic.
4. Ciupercile - gatite
Fie ca le faci saute, le fierbi sau le pui pe gratar, ciupercile au un continut mai bogat in potasiu daca sunt tratate termic.
5. Ardei - cruzi
Continutul bogat in vitamina C se pierde, atat din cauza caldurii, cat si a faptului ca este o vitamina solubila in apa.
6. Spanac - gatit
Daca il gatesti, corpul tau va absorbi mai usor fierul, calciul si magneziul continute. Totusi, gateste-l la aburi in loc sa-l fierbi.
7. Rosii - gatite
Cand le gatesti, corpul tau absoarbe mai mult licopen, o substanta cu efecte puternice antitumorale. Cercetatorii au ajuns si la metoda ideala de preparare: intr-o tigaie, cu putin ulei de masline.
8. Morcovi - cruzi
Morcovii cruzi contin polifenoli, antioxidantii cu proprietati anti-cancer. Atat acestia, cat si vitamina C continuta in morcovi, nu rezista gatitului.
9. Usturoi - crud
Daca nu poti sa-l consumi crud, incearca sa-l adaugi la sfarsit in retete, astfel incat sa nu stea prea mult la caldura. Ca si ceapa, usturoiul contine alicina, substanta recunoscuta pentru efectul ei antibacterian si detoxifiant. Datorita acestei substante usturoiul este un aliat de nadejde in tratarea bolilor respiratorii.