Cu cât cresc veniturile românilor după scăderea TVA
Propun un calcul simplu, poate nu in totalitate exact, dar cu siguranta destul de fidel pentru a evalua posibilul impact al reducerii TVA la alimente, dar si al altor masuri, precum cele care vizeaza costurile cu medicamentele, asupra fiecaruia dintre romani.
Estimarea mea porneste de diversele categorii de venituri pentru care avem date publice (datele sunt din februarie 2015). Luand in calcul masurile amintite, ajungem la urmatoarele concluzii:
# pentru un pensionar cu pensia medie de 886 RON pe luna economia va fi de 46 lei /luna, adica o crestere cu 5,3% a puterii de cumparare.
# pentru un pensionar cu pensia minima de 400 RON pe luna economia va fi de 33 lei /luna, adica o crestere cu 8,3% a puterii de cumparare.
# pentru un salariat cu castigul mediu net lunar de 1.731 RON pe luna economia va fi de 78 lei /luna, adica o crestere cu 4,5% a puterii de cumparare.
# pentru un salariat cu salariul minim lunar de 975 RON pe luna economia va fi de 59 lei /luna, adica o crestere cu 6% a puterii de cumparare. Daca luam in considerare si cresterea salariului minim cu 75 lei de la iulie 2015, puterea de cumparare va creste la acel moment cu 14% fata de situatia de pana in iunie 2015.
Citeşte şi: TVA la alimente scade la 9% de la 1 iunie. "E o măsură pe care o vor resimți în special cei cu venituri mici"
Ştirile orei
Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]