Cu ce BOALĂ gravă te alegi dacă mănânci PRĂJELI
Alimentele prajite, cum ar fi carnea si ouale, contin anumite substante asociate cu markerii maladiei Alzheimer, care cresc riscul aparitiei dementei senile, au descoperit cercetatorii americani.
Cercetatorii americani de la scoala de medicina Mount Sinai din New York au descoperit o legatura intre anumiti compusi chimici regasiti in carnea si ouale prajite, dar si in unele prajituri, biscuiti si produse de patiserie, si unii markeri ai maladiei Alzheimer, informeaza dailymail.co.uk.
Astfel, cercetatorii au afirmat ca reducerea consumului de alimente prajite ar putea impiedica aparitia acestei afectiuni de temut si chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, in conditiile in care medicamentele curente au aplicabilitate limitata.
Oamenii de stiinta americani au studiat indeaproape produsii finali de glicozilare avansata (AGE), care se formeaza cand grasimile, proteinele si zaharul sunt tratate termic la temperaturi inalte - acesti produsi fiind regasiti in niveluri inalte in sunca, pizza, carnati si burgeri.
Alimentele prajite, dar si cele preparate pe gratar, sunt daunatoare in aceasta privinta, spre deosebire de alimentele preparate prin fierbere.
Cercetatorii au urmarit evolutia unui grup de cobai hraniti cu alimente ce contineau niveluri de AGE comparabile cu cele regasite in dieta obisnuita in societatea occidentala. in paralel, cercetatorii au urmarit un grup hranit cu alimente ce contineau doar jumatate din acesti compusi.
Aportul de calorii era acelasi, insa doar cobaii ce aveau o dieta bogata in AGE aveau probleme de memorie, invatare si coordonare, pe masura ce inaintau in varsta.
Cobaii respectivi produceau, de asemenea, mai putine proteine antiimbatranire, iar creierul lor continea beta-amiloizi, proteine considerate markeri ai maladiei Alzheimer.