Cum ne menținem sănătatea creierului
În societatea actuală, provocările pe care sistemul nervos trebuie să le suporte sunt în continuă creștere. De aceea, bolile neurologice constituie o gravă problemă de sănătate publică peste tot în lume.
Datele oficiale care arată că 1 european din 3 suferă de afecțiuni neurologice și psihiatrice, de la insomnie până la accident vascular cerebral sau demență. Și în România, incidența bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situându-se accidentul vascular cerebral (AVC), urmând apoi – în domeniul bolilor neurodegenerative – boala Alzheimer și boala Parkinson.
Bucurați-vă de viață!
Nu există o soluție miraculoasă pentru a ne păstra creierul sănătos. Dar o regulă de bază este să ne bucurăm de viață, să fim mulțumiți de noi înșine și de cei din jur, ne-a dezvăluit prof. dr. Dafin Mureșanu. Este dovedit științific că oamenii care sunt fericiți sunt mai sănătoși decât cei pesimiști. “Le recomand oamenilor să privească organismul ca un tot, somatic și spiritual, să nu se îndepărteze de natură, să se alimenteze echilibrat și cât mai natural, să comunice între ei direct, nemijlocit, cât mai mult și pozitiv, să mențină o activitate cognitivă rezonabilă timp cât mai îndelungat (în special cititul, întrucât lucrul cu cuvântul contribuie mai mult decât imaginea la menținerea sănătății creierului), să își controleze cu ajutorul medicului factorii majori de risc vascular și degenerativ (hipertensiune, diabet, hipercolesterolemie), să desfășoare activitate fizică moderată, dar constantă și dedicată”, a subliniat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie, cu ocazia celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, desfășurat la București.
Fugiți de stres!
Starea psihologică generală și starea de tensiune în care oamenii trăiesc și stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile și în special pentru bolile neurologice. În condițiile în care trăim într-o societate în care stresul este mult mai mare decât în urmă cu 100 de ani, este greu să facem abstracție de el, dar putem lupta împotriva efectelor stresului dacă ne străduim să avem o reabordare a principiilor fundamentale de viață, a subliniat prof. dr. Dafin Mureșanu. De exemplu, să utilizăm cu multă măsură noile tehnologii – telefonul mobil și computerul, să avem grijă la asigurarea odihnei suficiente, să evităm activitatea în asalturi, ci să încercăm a avea o constantă în tot ceea ce facem. Să ne sustragem din tumultul vieții cotidiene și să ne dedicăm măcar 30 minute unei activități plăcute, relaxante, cum ar fi practicarea unui sport sau mersul în parc sau mersul pe bicicletă.
Factori nocivi
Tot mai mulți cercetători trag semnale de alarmă cu privire la factorii care duc la deteriorarea creierului:
- modul și conținutul alimentației, care este tot mai haotică și predominant rafinată și procesată industrial;
- nivelul și diversitatea radiațiilor la care suntem expuși, ambele în creștere;
- anumite elemente specifice legate de poluare;
- utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente;
- suprautilizarea computerului și în general a imaginii, în dauna cuvântului, cu efecte negative asupra remodelării circuitelor cerebrale;
- creșterea continuă a stresului, cu deteriorarea și simplificarea relațiilor interumane, într-un mediu supracompetitiv.