Cum a rezolvat Guvernul problema antrenorilor de performanță
Sportivii și antrenorii care fac performanță vor putea fi cu adevărat stimulați si recompensați, în condițiile în care, până acum, cu mici excepții, cei care duceau steagul României în elita sportivă mondială se bucurau de un pic mai mult decât de o caldă strângere de mână.
Ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicoiu, a anunțat recent că, începând cu anul viitor, şapte antrenori ai loturilor naţionale de canotaj, gimnastică, haltere, judo, tir şi tenis de masă vor beneficia de indemnizaţii de înaltă performanţă de până la 7.200 de lei lunar. Este vorba despre acei antrenori sub îndrumarea cărora sportivii români prezenți la Jocurile Olimpice de la Londra au reușit să intre în elita olimpică mondială, fie ocupând una dintre primele trei trepte ale podiumului, fie clasându-se pe locurile 4, 5 sau 6. Cât despre sportivii care au reușit aceste performanțe, aceștia vor fi recompensați cu indemnizații lunare în valoare de 1.800 de lei.
De asemenea, de indemnizații pentru performanțe deosebite (în cuantumuri însă mai reduse) vor beneficia și alți 1.180 de componenți ai loturilor naționale, precum și 495 de antrenori. Aceștia din urmă vor primi lunar câte 900 de lei.
"Încă de la începutul lui 2013 am identificat problemele cu care se confruntă sportul românesc şi am căutat soluţiile care iată că încep să dea rezultate. (...) Am stabilit acordarea indemnizaţiei lunare pentru sportivii de înaltă performanţă, (...) în urma propunerilor de la federaţii. Pentru 2013 luăm în considerare JO de la Londra, pentru 2014 vom lua în considerare campionatele mondiale şi europene. Aici indemnizaţia va fi echivalentul indemnizaţiei de merit dată de Academia Română, un cuantum de 1.800 de lei pe lună. Până acum indemnizaţiile pe care le primeau erau pentru o perioadă scurtă de timp, de 2-3 luni de pregătire. De asemenea pentru sportivii componenţi ai loturilor naţionale de seniori stabilim un cunatum de 900 de lei lunar şi pentru colectivele tehnice ale acestora, tot prin ordin de ministru, după criteriile stabilite de federaţii", a explicat Nicolae Bănicoiu decizia luată.
Ca urmare a acestei decizii, sportivii și antrenorii care fac performanță vor putea fi cu adevărat stimulați si recompensați, în condițiile în care, până acum, cu mici excepții, cei care duceau steagul României până pe primele poziții ale elitei sportive mondiale se bucurau de un pic mai mult decât de o caldă strângere de mână. Or, în aceste condiții, România risca în câțiva ani să piardă tot mai mulți dintre sportivii și antrenorii cu potențial, ”vânați” de multe ori de federații din alte țări, și să aibă din ce în ce mai puțini tineri dispuși să le ia locul.
O altă observație care trebuie făcută în legătură cu decizia luată de MTS este faptul că în mecanismul de acordare a respectivelor indemnizații, influența politicului este minimă. Conform precizărilor ministrului, sportivii și antrenorii incluși în program au fost și vor continua să fie stabiliți de către federații, Ministerul având doar rolul de a asigura finanțarea necesară.
Cât privește această finanțare, ea a fost obținută prin gesionarea de o manieră corespunzătoare a banilor alocați și nu prin suplimentarea bugetului MTS. Se dovedește astfel că, acolo unde există voință politică și seriozitate administrativă, pot fi asigurate resursele necesare finanțării unor măsuri, precum cea a stimulării sportului de performanță, a căror necesitate a fost recunoscută de către toată lumea, dar pentru care până la guvernul Ponta, nimeni nu a reușit să găsească banii necesari.