Cum ajută Guvernul sectorul de industrie
Victor Ponta a fost în vizită pe platforma combinatului SIDEX Galați, unul dintre marii consumatori de electricitate care vor beneficia de schema de ajutor de stat elaborată de Guvern și aprobată, miercuri, de Comisia Europeană.
“Acum 2 ani, combinatul era aproape de colaps”, a declarat Ponta, dar “lucrâd împreună, am reușit să adoptăm măsuri legislative, să spijinim păstrarea locurilor de muncă.”
Ajutorul propus de Guvern pentru marii consumatori de electricitate a fost autorizat, miercuri, de reprezentanții Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut de ministrul Constantin Niță și reprezintă o veste bună pentru toți angajații din industria grea, companiile la care aceștia lucrează urmând să aibă mai mulți bani la dispoziție și să își crească nivelul de competitivitate.
Companiile din industrie au purtat anul acesta dezbateri lungi cu Executivul pentru a găsi o metodă prin care aceștia să fie încurajați să investească în continuare în fabricile lor din România și să păstreze locurile de muncă de care depind viețile a sute de mii de familii. Aprobarea schemei suport inițiate de Ministerul Economiei reprezintă o confirmare a necesității susținerii industriei europene, în vederea păstrării competitivității marilor agenți din acest sector.
“Galațiul nu cred că poate să supraviețuiască dacă Arcelor Mittal închide SIDEX”, a transmis premierul Ponta, joi, de pe platforma Furnalului 5 al combinatului. Marii consumatori de electricitate, printre cei mai vocali a fost AlcelorMittal Galaţi, au cerut constant în ultimii ani ca Guvernul să reevalueze ajutorul de stat acordat producătorilor de energie din surse regenerabile sau să vină cu măsuri care să compenseze costurile pentru companiile din industrie. Aprobarea schemei Guvernului de către CE, odată ce fusese agreată de jucătorii din piața de la noi, era deosebit de importantă pentru activitatea economică a acestora în anii următori.
“România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020, publicate în luna aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigații”, a declarat Constantin Niță, miercuri, într-un comunicat remis de ministerul Economiei.
Măsura Guvernului Ponta îi vizează direct pe cei aproximativ 760.000 salariați ai companiilor mari consumatoare de electricitate, dar, indirect, și pe cei aproximativ 1.500.000 de oameni ale căror locuri de muncă depind de activitatea companiilor. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024, iar bugetul anual estimat al aplicării schemei este de circa 75 de milioane euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari.
Ştirile orei
2.cu cresterea accizei la carburanti;
etc
ala de vroia sa cumpere CFR marfa gratis?
ala cu scrisoarea de garantie ,cu Sova?
pentru ca ,nu-i asa,Guvernul ajuta investitorii seriosi care sunt in arest la domicilui...