Moștenirea lui Ponta – România macroeconomică la cheie
După ce anul trecut România a înregistrat o creștere a PIB peste așteptări de 3,5%, în primul semestru al acestui an țara noastră și-a continuat tendința de dezvoltare.
Aflat la Sibiu, premierul Victor Ponta a fost întrebat când va trimite bugetul pentru anul viitor în Parlament. În baza faptului că România va primi o nouă misiune a FMI şi a Băncii Mondiale la finalul lunii noiembrie, liderul social-democrat a declarat că bugetul va fi elaborat la începutul lunii decembrie. ”Noul buget, care va fi multianual, pentru 2015 şi 2016, trebuie prezentat şi însuşit de viitorul prim-ministru şi viitorul guvern. Ar fi incorect din partea mea să-i fac eu bugetul şi să-l pun la anul să guverneze ţara după cum am făcut eu bugetul”, a declarat șeful Cabinetului.
Având în vedere conjunctura economică și bugetară dezastruoasă pe care Victor Ponta și cabinetul său au moștenit-o în momentul în care au venit la guvernare în luna mai a anului 2012, executivul ce se va forma după alegerile din luna noiembrie va avea la îndemână o situție macroeconomică stabilă. După anii în care guvernele girate de Traian Băsescu au sărăcit milioane de români prin măsurile dure de austeritate și au căpușat bugetul prin firmele de partid, în momentul în care Victor Ponta a fost desemnat premier România se afla într-o situație economică deloc de invidiat. Mai exact, în perioada 2008-2012, țara noastră înregistrase cea mai mare cădere economică din istoria postdecembristă iar deficitul bugetar era de 4,6% din PIB. Actualul cabinet lasă următorului executiv un deficit bugetar de doar 1,27% din PIB, cel mai mic din istoria României, și cea mai mică dobândă plătită pentru titlurile de stat.
Pe lângă situația bugetară favorabilă, actualul cabinet condus de Victor Ponta lasă moștenire și o situație macroeconomică bună. După ce anul trecut România a înregistrat o creștere a PIB peste așteptări de 3,5%, în primul semestru al acestui an țara noastră și-a continuat tendința de dezvoltare. Mai exact, mulțumită majorării producției industriale, exporturilor și a consumului, economia românească a înregistrat în primele șase luni o creștere de 2,6% a PIB, față de primul semestru al anului 2013. Aprecierea economică din primele șase luni este cu atât mai performantă cu cât state importante ale Uniunii Europene, Italia, Franța sau Germania, înregistrează o scădere a PIB.
În cei mai bine de doi ani de guvernare a Cabinetului Ponta, economia a cunoscut o creștere mulțumită producției industriale, agriculturii și exporturilor. Conform Institutului Național de Statistică, principalul motor al creșterii economice este reprezentat de producția industrială care a crescut în primul semestru cu 9%, în comparație cu perioada similară a anului trecut. În ceea ce privește comerțul exterior, după ce anul trecut țara noastră a vândut bunuri în valoare de aproape 50 de miliarde de euro, reprezentând un nivel istoric, în prima parte a anului exporturile au ajuns la 25,5 miliarde de euro, cu 7,6% mai mult decât nivelul înregistrat în primul semestru al anului 2013. Totodată, pentru prima dată de la izbucnirea recesiunii economice, în acest an consumul în țara noastră a început să cunoască o creștere apreciabilă, ceea ce demonstrează că dezvoltarea PIB începe să se cunoască și în buzunarele românilor.
Pe lângă situația macroeconomică bună, viitorul guvern va moșteni și o bună absorbție a fondurilor europene, multe contracte de finanțare fiind deja semnate, urmând ca în perioada următoare țara noastră să primească banii comunitari. La venirea la guvernare a cabinetului Ponta absorbția fondurilor de la Uniunea Europeană se ridica la numi 8,53% din sumele alocate țării noastre. Totodată, din cauza fraudelor comise, guvernele portocalii reușiseră să obțină suspendarea fondurilor europene pe mai multe axe de finanțre. Datorită eforturilor înreprinse de executivul condus de Victor Ponta, țara noastră a obținut nu numai deblocarea fondurilor, dar și prelungirea cu trei ani a perioadei în care poate absorbi banii alocați pentru perioada 2007-2013. Nu în ultimul rând, în doar doi ani, actualul cabinet a reușit să crească absorbția banilor europene la de peste patru ori cât au făcut-o guvernele patronate de Traian Băsescu.
Așadar, în virtutea datelor descrise mai sus, viitorul guvern va începe activitatea cu o situație macroeconomică și bugetară bună, ceea ce îi va permite viitorului guvern să continue linia de dezvoltare a PIB începută de premierul Victor Ponta și să acorde o serie de stimulente pentru dezvoltarea economică.