Cum arată forma (semi)finală a Masterplanului pe Transport
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat, marți, în fața membrilor comisiilor pentru transporturi din Camera Deputaților și din Senat, Masterplanul în forma actualizată, care include 645 km de autostradă în plus faţă de varianta iniţială, prezentată în toamna anului trecut. Valoarea totală a investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport până în 2030 este de peste 48 miliarde euro.
Practic, până la finalul anului țara noastră ar trebui să depășească bariera psihologică de 300 de km de autostradă, iar până în 2030 România ar trebui să aibă 1.301 km de autostrăzi, alături de 1.900 de km de drumuri expres și 2.800 de km de drumuri TransRegio. Finanțarea actuală a ajuns la un procent de aproape 60% din fonduri europene, iar cât timp toate proiectele vor respecta normele și standardele europene, investițiile în infrastructura de transport vor continua iar România va trebui doar să investească sumele de cofinanțare de la bugetul de stat.
Ținând cont că pentru realizarea tuturor proiectelor România ar avea nevoie de peste 26 de miliarde de euro, sunt luate în considerare și proiectele realizate prin parteneriat public-privat,
Potrivit calendarului oficial, Masterplanul va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern, ţinându-se cont de feedback-ul membrilor comisiei de Transporturi din Parlament, iar până la data de 15 martie va fi prezentat în fața Comisiei Europene, după care va fi implementat.
Forma Masterplanului pe Transport a fost definită prin numeroase discuții cu specialiștii din domeniu români și europeni, cu instituțiile UE și ținând cont și de nevoile de dezvoltare economică ale diferitelor regiune din România. Scopul principal al oamenilor politici ar trebui să fie stabilirea unui acord prin care Masterplanul să fie aprobat în unanimitate în Parlament – dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt relativ mici, dacă urmărim declarațiile politice.
Strategia de Implementare, care care stabileste prioritizarea proiectelor, încă nu a fost finalizată, dar putem vedea câteva dintre noile proiecte incluse în forma cea mai recentă a draftului:
- Autostrada Sibiu - Pitești - 118 km - cost estimat: 1,675 mld. euro
- Autostrada fazată (drum expres, transformat ulterior în autostradă) Târgu Mureș - Târgu Neamț - 184 km - cost estimat: 2,942 mld. euro
- Autostrada Târgu Neamț - Iași - Ungheni - 135 km - cost estimat: 1,130 mld. euro
- Autostrada Bacău - Pașcani - 81 km - cost estimat: 485 mil. euro
- Autostrada de legătura A3 cu Mun. Oradea - 11 km - cost estimat: 65,8 mil. euro
- Autostrada A0 - inelul II de ocolire al Bucureștiului - 100 km - cost estimat: 1,335 mld. euro
Pe sectorul feroviar, noua variantă a documentului prevede investiţii de reabilitare a coridoarelor feroviare (3.219 km), a unor căi ferate cu potenţial economic (1.131 km), electrificarea tuturor sectoarelor de pe reţeaua TEN-T core (425 km) şi dezvoltarea unor sectoare de cale ferată de mare viteză (peste 1.000 de km). Totalul investiţiilor în acest sector este de 19 miliarde de euro.
În ceea ce priveşte sectorul naval, propunerile vizează 752 km de căi navigabile şi modernizarea a 12 porturi, cu investiţii estimate la peste 2 miliarde de euro. Totodată, ultima variantă a Master Planului recomandă investiţii în infrastructura a 14 aeroporturi, în valoare de 588 milioane euro, în timp ce suma revizuită pentru sectorul multimodal este de 142 milioane euro.