Cum arată primul cluster IT din România
România are nevoie de cât mai multe locuri de muncă bine plătite pentru a reuși să-și păstreze capitalul de resurse umane în țară și pentru a motiva tinerii absolvenți să își construiască o carieră și o viață în România. În acest sens, vestea că 11 companii din domeniul IT s-au asociat și au creat un cluster de afaceri la București pentru a dezvolta proiecte complexe.
Primul domeniu vizat este cel al orașelor inteligente (smart cities), iar cei 400 de angajați care vor colabora și se vor folosi de resursele comune urmează modelul impus de cele peste 2.000 de clustere de companii existente la nivelul Uniunii Europene. Deși în România există 60 astfel de organizații, „Different Angle” este primul cluster din domeniul IT&C care s-a creat în zona Bucureștiului.
Citeşte şi: Creşterea economică a României, în The Economist
În proiect sunt incluși 200 ingineri de software, 60 specialiști QA (Quality Assurance), peste 40 manageri de produs/proiect, 75 ingineri IT, 15 consultanți în fonduri europene și 20 de traineri – competențe tehnice (JAVA, baze de date, QA), management de proiect, programe de proiectare pentru arhitectura și ingineri, educație informală (coaching profesional).
Partea interesantă este că unele companii care fac parte din cluster pot fi chiar rivale pe piață, dar trec peste competiție atunci când e nevoie să lucreze împreună la proiecte mari. Iar spiritul cooperativ nu este singurul avantaj al unei astfel de organizații. Punerea de idei în comun în cadrul unei „academii” de pregătire a specialiștilor software va însemna și crearea mai multor locuri de muncă pentru tineri.
Contextul pentru astfel de clustere este unul foarte bun, în condițiile în care organizațiile din Ucraina sunt evitate pe piață, iar India este în scădere pe partea dezvoltării de soluții software. Iar nișa de software pentru susținerea conceptului de „oraș inteligent” pare a fi o foarte mare oportunitate, în contextul în care tot mai multe orașe din Europa de Nord și de Vest folosesc tehnologia pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor. Fie că este vorba de trafic, de economisirea energiei electrice sau de reducerea poluării, cunoștințele IT ale specialiștilor români pot aduce venituri foarte bune antreprenorilor.
De altfel, printre obiectivele proiectului de “cluster IT&C” se numără promovarea transferului de cunoștințe între mediul academic și cel privat, creșterea numărului de specialiști software și crearea unor oportunități pentru dezvoltarea domeniului, inovării și poziționării regiunii București-Muntenia ca o destinație performantă pentru IT.
Scopul transformării României într-un hub tehnologic regional face parte din planul mediului de afaceri și al Guvernului. Piața de IT din România se definește ca sursă de încredere de produse și servicii sustenabile și de calitate prin formarea și dezvoltarea unei rețele funcționale între IMM-uri, mediul academic, instituții de cercetare, factori de decizie politici și cei din afaceri.