Creşterea economică a României, în The Economist
România stă foarte bine în ceea ce privește redresarea economică de după criza prin care a trecut Europa în ultimii ani. Creșterea economică înregistrată de țara noastră în 2013 și 2014, pe primele locuri din UE, demonstrează că motoarele consumului, industriei, agriculturii și exporturilor funcționează eficient.
Potrivit unei analize realizată de The Economist Intelligence Unit pentru regiunea Europa Centrală şi de Est (ECE), țara noastră are o economie puternică, în creștere, bazată pe agricultură, industria automotivă, creşterea consumului intern şi creşterea reală a salariilor.
Putem considera această veste bună drept o recunoaștere a rezultatelor actualei guvernări, iar rolul Executivului ar putea crește în perioada următoare mai ales datorită adoptării noului Cod fiscal, prin carese dorește stimularea investițiilor și a inițiativelor antreprenoriale prin reducerea taxelor.
Citeşte şi: Mediul de afaceri vrea Codul Fiscal
Este foarte important pentru România ca gradul de competitivitate să crească în raport cu statele din regiune, mai ales în condițiile în care țara noastră nu stă foarte bune la numărul de IMM-uri per mia de locuitori. Dar acest lucru este foarte probabil să se schimbe datorită forței de muncă bine pregătită și a avantajelor pe care le are sectorul IT le prezintă.
O dovadă a acestui fapt este reprezentată și de datele dintr-un sondaj recent realizat de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul austriac Erste. Aşteptările analiştilor financiari privind evoluţia economică în România au continuat să se îmbunătăţească în luna martie. Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru următoarele şase luni a avansat în cazul României cu 4,1 puncte, la 54,2 puncte, după o creştere de peste 27 puncte în luna februarie.
Citeşte şi: România a înregistrat în 2014 al doilea an cu execedent în comerțul cu produse agroalimentare
Mai mult, trendul pozitiv este evidențiat și de faptul că investiţiile străine directe au totalizat 299 milioane de euro în luna ianuarie, în creştere cu aproape 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar contul curent al balanţei de plăţi al României a avut tot în ianuarie un excedent de 554 milioane euro, influenţat în special de majorarea excedentelor înregistrate de balanţa veniturilor primare şi de cea a serviciilor.