Cum arată şi cum funcţionează rachetele pe care americanii le vor aduce în România
Agenţia americană de Apărare Antirachetă a semnat un contract de 559 de milioane de dolari cu compania Raytheon pentru producerea a 44 de rachete ghidate interceptoare, care sunt destinate inclusiv României, ca parte a scutului antirachetă din Europa. Solicitat, Ministerul Apărării nu a furnizat încă un punct de vedere.
Rachetele vor avea rolul de a le intercepta şi distruge pe cele lansate de inamic. Acestea vor face parte din scutul de apărare antirachetă care trebuie să fie gata până la sfârşitul anului, anunţă site-ul al.com.
Contractul, aferent anului fiscal 2015, prevede producerea de rachete ghidate de tip Standard Missile-3 Block IB, folosite de catre Marina americana (US Navy) impotriva amenintarii rachetelor balistice cu raza medie de actiune, a precizat Raytheon.
Citește și: Oficial SUA trage un semnal de alarmă: Rusia pune presiune pe România
Pana in prezent, peste 200 de rachete de tip SM-3 au fost livrate Statelor Unite si Japoniei, iar SM-3 Block IIA decurge conform programului in vederea mobilizarii pe mare si pe uscat in Polonia, in 2018, a mai precizat Raytheon.
Baza de la Deveselu, din judeţul Olt, care va găzdui componenta română a scutului antirachetă aflată sub comandă americană, se întinde pe o suprafaţă de 120 de hectare, iar lucrările au început în 2013.
Potrivit acordului încheiat între administraţia de la Washington şi guvernul de la Bucureşti, 200 de militari îşi vor desfăşura activitatea acolo.
Potrivit site-ului companiei Raytheon, rachetele SM-3 sunt arme defensive, destinate distrugerii proiectilelor inamice. SM-3 este o rachetă care poate fi lansată de pe mare sau de pe sol şi care se ridică deasupra atmosferei, unde interceptează ţinta. Impactul cu proiectilul-ţintă este atât de puternic, în ameninţarea este înlăturată complet, fără ca rachetele SM-3 să fie dotate cu explozibili. Impactul, care are puterea unui camion de 10 tone, ce se deplasează cu 1.000 km/h, este de ajuns.
Rachetele SM-3 Block IB sunt din generaţia a doua şi au rază de acţiune între 1.000 şi 3.000 km. În cadrul programului SM-3 realizat de Raytheon, au fost realizate cu succes peste 25 de interceptări în spaţiu.
Rachetele SM-3 Block IB sunt dotate cu detectoare infraroşu şi cu un sistem de ultimă oră de virare şi propulsie, astfel încât ţinta să fie interceptată cu precizie maximă.
Solicitat pentru precizări pe această temă, Ministerul Apărării Naţionale nu a furnizat un răspuns pe această temă până la această oră.