Cum funcţiona reţeaua spăgii în primăria lui SORIN OPRESCU
Procurorii din cadrul DNA – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a unor şefi din Primăria Capitalei: cei doi directori de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Ruxandra Pietroi Avasiloaie și Florin Șupeală, zis „Sfântul”, a fostului şofer al edilului Oprescu, Cristian Stanca, zis „Grenadă”, precum şi a directorului Direcţiei Economice, Mircea Octavian Constantinescu.
În plus, procurorii DNA au reţinut aseară pentru 24 de ore şi un om de afaceri. Este vorba despre Claudiu Bengalici, administrator al firmei Delta Construjct Invest, acuzat de comiterea a două fapte de spălare de bani, pentru una din firmele denunătoare care a efectuat lucrări pe bani publici şi a dat şpagă primarului general şi reţelei lui pentru a se debloca fondurile alocate lucrărilor.
Conform unui comunicat al DNA, în perioada mai-august 2015, Cristian Stanca împreună cu o altă persoană ce deținea o funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, a pretins de la patru denunțători, oameni de afaceri, suma de 852.626,5 lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro. În aceste circumstanțe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituției în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului suma necesară, pentru ca această din urmă instituție să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunțătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.
În perioada iulie-august 2015, Stanca, știind că inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleași persoane denunțătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promiși. Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea și derularea contractului de prestări servicii menționat.
Citeşte şi: Cine sunt denunţătorii lui Sorin Oprescu
În luna iulie 2015, Cristian Stanca împreună cu aceeași persoană a pretins de la aceeași oameni de afaceri, suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite lui Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București, lucru care s-a și întâmplat la data de 12.08.2015. Această sumă de bani a fost pretinsă de Mircea Octavian Constantinescu , pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.
În perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca împreună cu aceeași persoană cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, a pretins de la cei patru denunțătorii sume de bani, pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro, susținând că, prin influența pe care o are asupra primarului Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate. De asemenea, Stanca a precizat denunțătorilor că banii vor fi remiși de el Primarului Municipiului București, în scopul arătat mai sus.
În cursul anului 2014, afaceristul Claudiu Bengalici a ajutat persoana cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienței sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleași persoane, creând aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relații contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție.
În cauză, procurorii susţin că beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.