O nouă lovitură pentru SORIN OPRESCU! Ce a decis ANI
Inspectorii de Agenţiei de Integritate s-au sesizat după arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu și au început să verifice averea acestuia și averea celorlalți trei directori din cadrul Primăriei Capitalei reținuți în acest dosar.
Potrivit declarației de avere afișată pe site-ul PMB, Sorin Oprescu are în proprietate un teren de 1.000 de metri pătrați la Ciolpani și unul de 500 de metri pătrați la Predeal. Edilul deține un apartament în București, de 172 de metri pătrați, și o casă de 480 de metri pătrați, la Ciolpani.
Primarul general al Capitalei are obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice în valoare de 25.000 de euro.
Oprescu are conturi în bănci de 156.000 de lei și 32.800 de dolari, precum și două contracte de concesiune — unul de 597.400 lei și 20.500 euro, iar altul de 8.000 de lei.
La capitolul venituri Oprescu a menționat indemnizația de la PMB de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar și indemnizația de la academie, în total 69.560 de lei.
Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de luare de mită, au decis magistraţii de la Tribunalul Bucureşti. Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie.
Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, chiar la miezul nopţii, înainte de expirarea ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore. Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi a fost deja contestată de primarul general al Capitalei, prin avocaţi.
"La dosar sunt doar susţinerile denunţătorului, susţineri nereale, pe care nici măcar DNA nu le-a luat în considerare când a formulat acuzaţiile. A dat o declaraţie amplă în faţa judecătorului, deşi este nedormit de mai bine de 40 de ore, şi a explicat tot ce trebuia, arătând cum crede domnia sa că s-au petrecut lucrurile. Nu a fost prins în flagrant. Nu credem în răzbunări sau teorii care nu au legătură cu actul de justiţie. S-a formulat contestaţie. Înregistrările de la dosar se referă la ceilalţi 7 inculpaţi din cauză", a declarat avocatul lui Sorin Oprescu, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti.
În denunţul făcut împotriva lui Sorin Oprescu se arată că era o obişnuinţă pentru primarul general al Capitalei să ia mită.
Citeste si: Cât se stă în anticameră la Oprescu în funcţie de câtă şpagă dai
În denunţ se arată că Sorin Oprescu a primit mită de nouă ori în ultimele luni, sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro. Sorin Oprescu ar fi primit banii în locuinţa sa de la Ciolpani şi de multe ori nici măcar nu se afla acolo când persoanele de la care pretindea mită veneau să aducă sumele cerute.
Aceştia trebuiau să aducă banii în pungi de cadouri, iar dacă se întâmpla ca Sorin Oprescu să-i primească personal le cerea celor care veneau cu sumele să îşi lase telefoanele mobile în alte camere decât cea în care aveau loc discuţiile, care oricum erau foarte rare şi laconice.
Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
Sorin Oprescu este suspendat automat din funcţia de primar de către prefect în cazul în care judecătorii decid arestarea sa preventivă, potrivit Legii administraţiei publice locale, iar atribuţiile sale vor fi preluate de viceprimarul Cornel Pieptea (PNL) sau de viceprimarul Dan Darabont (PSD).
Cum majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti este deţinută de consilierii PNL, este foarte probabil ca aceştia să voteze pentru ca prerogativele funcţiei de primar general să fie preluate de Cornel Pieptea.
Cornel Pieptea este viceprimar din decembrie 2014, după ce Gabriel Pîrvu a fost găsit incompatibil de ANI. În perioada 2008-2012, Pieptea a fost deputat PNL.