Cum încearcă băsiştii să distragă atenţia de la vinovăţia STS în cazul gestionării accidentului aviatic
Accidentul aviatic din Apuseni a generat în această săptămână nu doar dezbateri intense, ci şi eforturi susţinute din partea presei portocalii de a culpabiliza guvernul condus de Victor Ponta pentru catastrofa în care două persoane şi-au pierdut viaţa.
Ultima găselniţă în acest sens a venit ieri de la Hotnews, fiind preluată mai departe de celelalte canale media aservite lui Traian Băsescu. Conform site-ului Hotnews, din raportul oficial al Guvernului cu privire la prăbuşirea avionului pilotat de Adrian Iovan au fost scoase informaţii importante legate de identificarea de către MApN a distanţei dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii. Ştirea fabricată de Hotnews a intrat în dezbaterea publică tocmai prin prisma importanţei pe care locaţia accidentului a avut-o în operaţiunea de salvare şi a incapacităţii determinării acesteia în timp util.
Plecând de la interpretările lansate de site-ul amintit mai sus, presa portocalie sugerează că MApN ar putea fi tras în vreun fel la răspundere pentru întârzierile în determinarea poziţiei avionului prăbuşit. Mai mult, răspunsurile formulate pe această temă de către Ministerul Apărării Naţionale şi Guvern sunt prezentate ca ocolind întrebările reale într-o încercare de a ascunde presupusa vină a MApN. Ceea ce jurnaliştii afiliaţi Cotroceniului nu au înţeles nici până acum sau au ales să ignore este că Ministerul Apărării nu are responsabilitatea intervenţiei într-un incident de aviaţie civilă, cum a fost cazul accidentului de luni.
Mai mult, tendenţiozitatea informaţiilor vehiculate de presa portocalie are ca obiectiv deturnarea atenţiei de la una dintre problemele reale asociate accidentului aviatic din Apuseni, şi anume tragerea la răspundere a directorului STS pentru lipsa de reacţie şi întârzierea nejustificată a identificării coordonatelor exacte în care se aflau cei 7 supravieţuitori. Cu alte cuvinte, se încearcă în mod vădit transferarea culpei pentru întârzierea operaţiunii de salvare de la STS către MApN, în tentativa de a-l salva pe directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi de a justifica lipsa de reacţie a lui Traian Băsescu faţă de solicitarea premierului de a convoca CSAT-ul pentru schimbarea conducerii serviciului în fruntea căruia se află Marcel Opriş. Tabăra portocalie pierde din vedere şi în acest caz faptul că STS este singura instituţie din România abilitată să urmărească şi să identifice coordonatele GPS ale unui apel la serviciul de urgenţă 112.
Ignoranţa acetei zone a presei faţă de o informare obiectivă şi echidistantă a opiniei publice este condamnabilă în sine, dar deturnarea vinei evidente a STS către Ministerul Apărării comportă o dimensiune mult mai serioasă. În condiţiile în care în capacitatea serviciului 112 de a identifica locaţia exactă a apelurilor de urgenţă au fost investite milioane de euro din bani europeni şi din fonduri publice, încercarea de anulare a culpei STS este o adevărată insultă la adresa cetăţenilor.
În cele din urmă, ministrul Stroe şi-a prezentat demisia ca urmare a enormei presiuni publice. Conducerea Romatsa a procedat la fel. Singura instituţie la vârful căreia nu s-a întâmplat nimic este STS-ul, deşi a fost găsită responsabilă în raportul guvernamental de gestionaera defectuoasă a crizei. Iar cel care îl protejează pe Marcel Opriş este nimeni altul decât preşedintele Băsescu.