Cum îşi propune Guvernul să sprijine sectorul economic, în faţa scumpirilor din energie
În acest moment, premierul Victor Ponta nu mai poate interveni asupra calendarULUI convenit cu FMI şi Comisia Europeană, dar va lua un set de măsuri care să anuleze posibilele efecte negative ale creşterii preţurilor la gaze și curent.
Ca urmare a calendarului convenit cu FMI şi Comisia Europeană, preţul la gazele naturale urmează să fie complet liberalizat la 1 iulie 2014 pentru consumatorii industriali, după ce acelaşi lucru s-a întâmplat cu energia electrică . Pentru a tempera presiunea pe care această liberalizare o are asupra agenţilor economici, cabinetul condus de Victor Ponta a decis adoptarea unui pachet de măsuri în zona energiei.
Pachetul propus de Executiv are, în esenţă, şi un caracter reparatoriu, în contextul în care guvernele conduse de Emil Boc au fost cel care au stabilit un calendar profund defavorabil românilor privind liberalizalizarea preţului la gaz. În acest moment, premierul Victor Ponta nu mai poate interveni asupra acestui calendar care a fost convenit cu FMI şi Comisia Europeană, dar va lua un set de măsuri care să anuleze posibilele efecte negative ale creşterii preţurilor.
Pe fondul liberalizării preţului la gaze, scenarii alarmiste au fost acreditate inclusiv de compania de consultanţă Deloitte, care a precizat că tariful gazelor din producţia internă va creşte cu 143% în următorii doi ani şi va avea ca urmare majorarea substanţială a preţului de către producători. Ca urmare a creşterii preţului, produsele româneşti vor deveni necompetitive, ceea ce va atrage implicit falimentarea multor companii sau relocarea producţiei în alte state.
Pentru a se asigura că preţul la energie şi noile tarife la gaze nu vor avea efecte negative asupra economiei, premierul Victor Ponta a declarat că va iniţia un pachet de măsuri care să menţină preţul competitiv: „Tot luni prezentăm şi miercuri adoptăm şi celelalte modificări pentru pachetul pe gaze astfel încât pentru toţi marii producători, pentru companiile mai mari, mai mici să avem şi în 2014 un pachet de energie şi de preţuri la energie - energie electrică, gaze - care să îi păstreze competitivi şi să-i păstreze în acest trend pozitiv pe care economia românească l-a avut în 2013 şi în 2014 chiar un pic mai bine decât în 2013.”
Prim-ministrul a ţinut să asigure populaţia că nu vor exista creşteri ale preţului la energie ca urmare a intrării în vigoare a ordonanţei privind reeşalonarea certificatelor verzi. Pentru consumatorii industriali guvernul a anunţat de acum câteva săptămâni că are în plan adoptarea unui plan de măsuri care să sprijine marii consumatori industriali de energie.
Prin intermediul majorării limitei ajutoarelor de încălzire, guvernul a reuşit să tempereze efectele negative pe care le-ar fi avut noile tarife la gaz asupra populaţiei. De asemenea, pentru a proteja persoanele vulnerabile faţă de creşterea tarifului la energia electrică, executivul a luat măsuri de introducere de ajutoare de încălzire şi pentru utilizatorii care folosesc curentul electric în asigurarea confortului termic pe timpul iernii.
Măsurile ce urmează a fi implementate pe zona energiei în perioada următoare de către cabinetul condus de Victor Ponta vor ajuta producătorii industriali să facă faţă impactului negativ pe care l-ar putea avea majorarea preţului la gaze. Prin urmare, prin intermediul acestor pachete, guvernul îşi ia masuri de precauţie pentru asigurarea continuităţii trendului de creştere economică şi pentru acest an.