Cum să te laşi de fumat FĂRĂ să te îngraşi
Când te laşi de fumat este normal să te îngraşi, dar numai 3-4 kilograme. Află cum să eviţi o acumulare mai mare de kilograme de la Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat.
A renunţa la fumat este o mare provocare, sevrajul nicotinic, acomodarea cu un nou stil de viaţă, învăţarea unor noi comportamente putând dura uneori destul de mult. În plus, abstinenţa trebuie să fie totală, altfel, riscul de a recidiva creşte.
"Capcana" în care cad femeile care au renunţat la fumat este aceea de a înlocui fumatul cu substitute plăcute, facil de procurat, ieftine... Şi ce este mai la îndemână decât micile gustări "afective" precum o tabletă de ciocolată (sau o ciocolată întreagă?), o bomboană (sau o cutie?), "cronţănele" (sărăţele sau covrigei? Gogoaşă sau alde-Fornetti?), un suc?
De ce ne îngrăşăm după ce renunţăm la fumat?
Primele cauze sunt de ordin fizic.
- Nicotina inhibă centrul foamei şi al saţietăţii, "ponderostatul" care menţine greutatea persoanei la un anumit nivel (în absenţa exceselor alimentare). Din acest motiv, de obicei fumătorii au o greutate mai mică decât cea pentru care au fost "programaţi" biologic, cu preţul însă al accelerării metabolismului. Tot astfel se explică şi absenţa senzaţiei de foame de dimineaţă la mulţi fumători: cu cât dependenţa nicotinică este mai mare, cu atât este mai mare nevoia de drog la trezire (după absenţa administrării în timpul somnului), deci şi inhibarea centrului foamei. Când se întrerupe administrarea nicotinei, ponderostatul îşi reia activitatea normală şi persoana tinde spre greutatea pentru care a fost "programată". Această diferenţă, dacă există, nu este, însă, mai mare de 2-4 kg, ea fiind un semn al "recuperării", al vindecării fumătorului.
- Nicotina modifică metabolismul determinând o ardere mai mare de calorii.
- Fumatul scade apetitul pentru anumite alimente, prin afectarea receptorilor gustativi şi olfactivi. Astfel, după ce renunţă la ţigări, sensibilitatea acestor organe de simţ revine, astfel că mâncarea devine mai apetisantă iar unii foşti fumători au tendinţa de a mânca mai mult. Pentru că le place.
- Mâncarea rămâne în stomacul fumătorilor mai multă vreme decât la nefumători. Astfel senzaţia de stomac plin taie pofta de mâncare.
- Fumatul reduce absorbţia anumitor alimente grăbind trecerea hranei prin colon. Când se renunţă la nicotină, principiile nutritive se absorb în cantitate mai mare, ceea ce poate duce la o creştere pnderală.
Nevoia de schimbare a modului de viaţă
Cauzele comportamentale sunt şi ele destul de importante. Fumatul asigură o activitate "orală", răspunzând unei nevoi cercetate detaliat de-a lungul timpului de psihanalişti . Când se renunţă la consumul de tutun, nevoia "orală" persistă iar cel mai la îndemână substitut este alimentul.
Din păcate, mulţi foşti fumători apelează la soluţii nefericite pentru siluetă, precum sticks-uri, biscuiţi, produse dulci concentrate (caramele, ciocolată, bomboane, etc), sucuri dulci, etc pentru a face faţă momentelor în care simt nevoia să facă ceva cu mâinile - în momentele de relaxare, de concentrare, "la nervi", în ocaziile sociale. Fumatul marchează de obicei sfârşitul mesei, reducând astfel nevoia altor alimente (prăjiturele, fructe, desert).
Un alt motiv pentru care unor fumători le este greu să renunţe la ţigări este nevoia de schimbare a modului de viaţă. De multe ori, fumătorul este o specie omnivoră care nu are un model dietetic. Regimul său este spontan, şi în general dezechilibrat. Cum papilele sale gustative sunt amorţite de tutun, va aprecia în general alimentele grase (aromele se ascund în lipide) şi sărate.
El poate consuma de asemenea mai mult alcool sau mai multă cafea şi nu apreciază nici fructele nici legumele pe care le găseşte fade. O dată cu renunţarea la fumat, va constata că trebuie să-şi modifice şi preferinţele alimentare. Acest lucru nu va fi însă prea dificil: foarte rapid - în câteva zile - gustul şi mirosul se vor îmbunătăţi permiţând savurarea unor arome mai subtile.
Cum să renunţaţi la fumat fără să vă îngrăşaţi
Aveţi grijă ce mâncaţi!
- Cel mai eficient este să consultaţi un nutriţionist care va realiza un plan adaptat nevoilor, preferinţelor, posibilităţilor dvs.
Până ajungeţi la nutriţionist, puteţi ţine cont de următoarele:
- Includeţi cu generozitate în alimentaţia dumneavoastră produsele din lapte cu conţinut scăzut de grăsime şi carnea slabă. Încercaţi să reduceţi consumul de grăsimi precum untul, margarina sau cremele consistente de brânză.
- Controlul greutăţii nu presupune diete drastice sau renunţarea la anumite mese. Înseamnă să avem mese regulate cu o mare varietate de alimente sănătoase.
- Alimentele cu conţinut mare de fibre precum pâinea integrală, legumele, fructele dau senzaţia de saţietate fără a aduce un aport prea mare de calorii. Fibrele contribuie de asemenea şi la evitarea constipaţiei.
Citeşte continuarea pe Unica.ro.