Cum se vede cursa prezidențială din afara României – Ponta este președinte
În opinia expertului american John Feffer, activitatea lui Victor Ponta reprezintă principala componentă a axei electorale, element ce este desigur în favoarea primului-ministru, care pornește ca principalul favorit.
Odată cu începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România toate părțile implicate și-au mobilizat oamenii în speranța că pot câștiga voturi suplimentare, acum pe ultima sută de metri. În paralel, atenția acordată de mass-media și de populație luptei politice crește exponențial pe măsură ce ne apropiem de momentul dezbaterilor dintre candidați și de votul efectiv.
Totuși, în tot acest context, uităm că alegerile prezidențiale reprezintă interes nu doar pentru diverși actori sociali și politici din țara noastră, ci și pentru partenerii externi ai țării noastre. Astfel, un interviu luat de cei de la ziare.com autorului și jurnalistului american John Feffer reprezintă o sinteză importantă a modului în care alegerile din România se văd peste hotare.
Citeşte şi: VICTOR PONTA CANDIDAT. Sondaj INSCOP. Victor Ponta cu un picior in Cotroceni
Feffer este unul dintre directorii Foreign Policy în Focus, un proiect al Institutului pentru Studii Politice, o asociaţie fondată în anul 1963 şi care are sediul în Washington. Autor al mai multor cărţi şi numeroase articole, el a fost reprezentant cu afacerile internaţionale în Europa de Est şi Asia de Est pentru Comisia American Friends Service şi a urmărit transformările care au avut loc în fostul bloc comunist după 1989. În prezent, Feffer este considerat drept unul din cei mai bine pregătiți analiști americani în ceea ce privește politica internă din statele est-europene, în general, și din România, în particular, opiniile sale fiind citate des în mass-media americană atunci când vine vorba despre acest subiect. De asemenea, Feffer nu poate fi catalogt ca fiind partizanul uneia din părțile implicate în lupta politică din țara noastră, fapt ce nu face decât să crească greutatea opiniilor sale despre ce se întâmplă în România.
Referindu-se la principalii doi contracandidați, el consideră în primul rând că premierul Victor Ponta „şi-a menţinut un avans semnificativ în faţa lui Iohannis. A condus cu 41 de procente la 28, la sfârşitul lui august (şi cu alţi candidaţi luaţi în considerare), iar acum conduce în dispută directă cu 57% la 43%. Acestea sunt sondajele CSCI. Dacă Ponta nu va spune sau va face ceva cu adevărat strigător la cer, cel mai probabil va fi viitorul preşedinte al României”. De asemenea, despre opoziția din România și despre șansele ei de a câștiga, el a ținut să concluzioneze că „centrul-dreapta a avut dificultăți în ajungerea la un personaj comun care să îl înlocuiască pe Băsescu. Până acum, este o cursă între Ponta și anti-Ponta”.
Citeşte şi: De ce va fi Victor Ponta un preşedinte altfel?
Toate aceste declarații sunt importante deoarece ele scot în evidență modul în care alegerile de peste mai puțin de o lună sunt în mare parte dominate de actualul premier și de modul în care populația României îl percepe pe acesta. Astfel, în opinia expertului american, activitatea lui Victor Ponta reprezintă principala componentă a axei electorale, element ce este desigur în favoarea primului-ministru, care pornește ca principalul favorit.
Toate aceste opinii demonstrează că, dincolo de declarațiile pe care politicienii români le fac în aceste zile, partenerii României așteaptă victoria actulului prim-ministru. Acest fapt nu ar trebui să ne mire, mai ales dacă avem în vedere și multitudinea de mesaje venite mai mult sau mai puțin direct din afară legate de modul în care liderii politici străini așteptă ca de anul viitor să lucreze alături de Victor Ponta, noul președinte al României.
Ştirile orei
va trimit numarul meu de cont..
practic,reiterez ceea ce a fost rugat sa spuna Feffer
multumesc