Cum vrea să îngroape Iohannis stabilitatea economică
Fără o analiză în prealabil sau fără un calendar de aplicare a reducerii TVA, Klaus Iohannis propune în mod iresponsabil adoptarea unei soluții ce poate arunca bugetul de stat în deficit.
După ce românii au așteptat de câteva luni bune de la Klaus Iohannis comunicarea propriei viziuni asupra dezvoltării economice a României, într-un final, odată cu debutul campaniei electorale, candidatul ACL la alegerile prezidențiale a emis un program ce conține o serie de promisiuni care nu au niciun fundament. Printre altele, programul politic al președintelui PNL nu numai că este doar o înșiruire de promisiuni, ci reprezintă, de altfel, și o amenințare la adresa echilibrului macroeconomic realizat cu multe sacrificii de guvernele conduse de Victor Ponta.
Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS PROGRAM PREZIDENŢIAL. Cum arată "România lucrului bine făcut"
Cu toate că partenerii de alianță au fost cei care au implementat în 2010 creșterea peste noapte a TVA de la 19% la 24%, înrăutățind astfel nivelul de trai al românilor și falimentând sute de mii de firme pentru a repara din daunele aduse bugetului statului, unul dintre punctele programului candidatului ACL o reprezintă scăderea acestei taxe. Deși reducerea taxelor și impozitelor nu se regăsesc printre atribuțiile șefului statului, Klaus Iohannis defilează în campania electorală cu reducerea TVA de la 24% la 19%. „Trebuie să revenim la TVA de 19% din cel puțin două motive. TVA-ul este foarte mare și se constituie într-o împovărare și pentru omul simplu. În al doilea rând, TVA-ul mare este cea mai importantă sursă de evaziune fiscală. Dacă vrem să combatem evaziunea fiscală, trebuie să avem curajul să spunem că TVA-ul este prea mare, trebuie redus”, a declarat recent liderul liberal.
Fără o analiză în prealabil sau fără un calendar de aplicare a acestei măsuri, liderul liberal propune în mod iresponsabil adoptarea unei soluții ce poate arunca bugetul de stat în deficit. În cazul în care Klaus Iohannis ar ajunge președinte al României și am admite prin absurd că ar reuși să formeze o nouă majoritate parlamentară, care să voteze un nou cabinet dispus să implementeze reducerea TVA, măsura ar avea un impact negativ asupra economiei naționale. Diminiuarea taxei pe valoare adăugată ar însemna un deficit anual pentru bugetul de stat de 2,7 miliarde de euro, ceea ce va compromite echilibrul bugetar. Măsura nu va fi posibilă fără introducerea sau majorarea unor alte taxe și impozite.
Citeşte şi: Reducere CAS. Iohannis, ca vulpea cu strugurii - Reducerea CAS e bună, dar e adoptata de PSD
Opțiunea liderului liberal pentru reducerea TVA este surprinzătoare în contextul în care până recent acesta amplifica argumentele șefului statului conform cărora reducerea CAS cu 5% la angajator nu este sustenabilă. Or, inconsecvența pe care o arată Klaus Iohannis în materie de politici fiscale demonstrează că nu are nicio viziune asupra modului în care trebuie guvernată România și că propunerea sa constituie doar o promisiune electorală pentru a atrage atenția alegătorilor.
Reducerea TVA nu reprezintă o inițiativă condamnabilă, însă implementarea acestei măsuri trebuie luată în urma unor analize care să releve oportunitatea și sustenabilitatea ei. Din acest punct de vedere, măsurile de reducere a taxelor și impozitelor luate de cabinetul condus de Victor Ponta au fost implementate treptat pentru a asigura eficiența politicilor, fără a pune în pericol stabilitatea economică sau fără a mări sau impune noi taxe și impozite care să anuleze efectele măsurii.
Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională
Ştirile orei
Sigur acestei idei vin de la Voiculescu si de la propaganda lui toxica.
Dra Ministru Usturoi sa faca niste analize si vom vedea...
noi implementam incet taxele,mai ales accizele si taxele pe stalp