Cum va gestiona România fondurile europene în următorii 7 ani
Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană şi România este un document în baza căruia ţara noastră explică cum va cheltui cele 42 miliarde de euro de la UE în 7 ani.
În ultimul an și jumătate Bucureștiul a trimis mai multe forme ale documentului la Bruxelles dar experții europeni le returnau autorităților române cu diverse critici și recomandări. De exemplu, Comisia dorea o direcționare a banilor spre măsuri sociale și economice, în timp ce România insista pe infrastructura de transport.
"Documentul pregăteşte terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, sumă care reprezintă totalul finanţărilor în cadrul politicii de coeziune (în preţuri curente, incluzând finanţarea din cadrul Cooperării teritoriale europene şi alocările bugetare pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor), precum şi a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurală şi 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului şi pentru cel maritim", informează Comisia Europeană.
Citeşte şi: Acordul de Parteneriat reprezintă un succes major pentru România
Comisia consideră că investiţiile din fonduri europene vor atenua şomajul şi vor stimula competitivitatea şi creşterea economică prin sprijinul acordat inovării, formării profesionale şi învăţământului în oraşe şi în zonele rurale. De asemenea, investiţiile vor promova spiritul antreprenorial, vor combate excluziunea socială şi vor contribui la dezvoltarea unei economii ecologice, în care resursele sunt utilizate eficient, mai precizează CE.
"Astăzi (miercuri - n.r.) am adoptat un plan de investiţii strategic, vital, care aşează România pe calea creării de locuri de muncă şi a creşterii economice în următorii 10 ani. Acest Acord de Parteneriat reflectă determinarea comună a Comisiei Europene şi a României de a utiliza în modul cel mai eficient fondurile UE (...) Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea",a declarat comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn.
Continuarea pe RFI.ro.