Cum vrea Guvernul să îi premieze pe bunii-platnici
Guvernul a propus Fondului Monetar Internaţional introducerea unor bonificaţii la plata în avans a impozitelor, după modelul reducerilor la plata anticipată a taxelor locale.
Deşi viziunea actualului Guvernul este prin excelență de stânga, pârghiile folosite de Palatul Victoria ce au vizat mediul de afaceri sunt liberale şi au urmărit constant îmbunătăţirea mediului de afaceri. Încă de la instalare, cabinetul Ponta a avut trei obiective majore: stabilitatea macroeconomică, relansarea zonei de business şi corectarea unor măsuri sociale catalogate de mulţi abuzive, luate de tandemul Băsescu-Boc.
Dacă măsurile sociale sunt bine ştiute şi au vizat indexarea pensiilor, reîntregirea salariilor bugetarilor, creşterea salariului minim şi a indemnizaţiilor pentru persoanele sau familiile aflate în dificultate, fără adoptarea unor hotărâri urgente care au urmărit susţinerea mediului de afaceri, primele erau în imposibilitatea de a mai fi implementate. Mai pe exact, Executivul nu putea remedia nimic dacă nu punea în ordine în câteva domenii vitale.
Să le luăm pe rând. Oprirea jafului public şi dispariţia băieţilor deştepţi de la Hidroelectrica, Oltchim, CFR Marfă, Tarom şi CNADNR. Apoi, stabilitatea pieţei financiare şi apropierea investitorilor străini, indiferent din ce parte a lumii sunt aceştia, o politică externă dinamică şi pragmatică. Reluarea infuziilor de capital pentru zone uitate până mai ieri, cu potenţial de creştere nevalorificat, cum este agricultură şi accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene, un record la nivel comunitar pentru 2013. Foarte important va fi şi impactul Legii insolvenţei - o adevărată lovitură pentru evazionişti şi rău-platnici. Silmultan, tot ca o măsură de salubrizare a mediului privat, reforma Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală poate fi catalogată drept un succes graţie evoluţiei pozitive a încasărilor bugetare din ultimele luni ale anului precedent.
Întreaga strategie are ca scop scoatere la suprafaţă a aşa-numitei economii gri, estimată de unii analişti la un sfert din produsul intern brut. De aceea o prioritate pentru echipa Ponta rămâne şi pentru 2014 încurajarea agenţiilor economici ca să respecte legea.
Deunăzi, Guvernul a propus Fondului Monetar Internaţional introducerea unor bonificaţii la plata în avans a impozitelor, după modelul reducerilor la plata anticipată a taxelor locale. Potrivit autorităţilor, eventualele venituri încasate în minus ca efect al acestor premii vor fi compensate din sumele cheltuite de Executiv pe dobânzile rezultate în urma împrumuturilor necesare deficitului bugetar.
Vestea este extraordinară pentru bunii-platnici care vor beneficia de o bonificaţie de 10%, ca şi în cazul impozitelor locale achitate până la data de 31 martie. Surse guvernamentale declară că reprezentanţii FMI deşi s-au arătat sceptici nu au respins ideea, însă se impune efectuarea unor calcule foarte exacte. Discuţiile sunt vizibil asemănătoare ca şi în cazul reducerii TVA la pâine; primită cu rezerve la început, oarecum normal pentru nişte specialişti care lucrează cu cifre la nivel macroeconomic, în cele din urmă o surpriză plăcută după primele feedback-uri din piaţă. Avem toate coordonatele ca premierea pentru bunii-platnici să între în vigoare începând cu anul acesta, iar odată cu acest stimul important pentru mediul de afaceri creşterea economică să-și continue trendul ascendent.