Curtea de Conturi: prejudiciu de 5 milioane de lei din sponsorizări ilegale la Complexul Energetic Oltenia
Un control al Curţii de Conturi efectuat în cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) arată că gigantul energetic a prejudiciat statul cu 5 milioane de lei în urma unor sponsorizări ilegale efectuate de fostele complexuri energetice aflate în componenţa CEO.
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că ancheta Curţii de Conturi a fost efectuată pe partea de energie, iar Curtea a descoperit mai multe sponsorizări ilegale făcute de fostele complexuri energetice către cluburile sportive din judeţ, deşi legea interzicea acest lucru, notează Agerpres.
Astfel, în perioada 2009-2012 au fost plătite sume pentru care s-a constatat un prejudiciu la bugetul de stat reprezentând impozit pe profit în valoare de aproape 5 milioane de lei.
"În perioada 2009-2012 s-au plătit pe sponsorizare toţi banii ăştia care s-au plătit, dar n-a mai existat nici cifra de afaceri care să permită şi nici profitul care să permită, trebuia găsită alte cale. Curtea spune că am prejudiciat bugetul statului cu peste 5 milioane de lei prin impozit pe profit neplătit, pentru că toate sumele acelea ar fi trebuit să constituie profit la acele entităţi care au dat banii şi să plătească statului impozit pe profit. Dacă tot descoperim scheleţi din ăştia, probabil că nu ne va fi uşor. La ora asta suntem în faza de contestare a deciziei Curţii, sigur nu vom avea nicio şansă, deoarece contestăm tot la Curte, după care avem calea instanţelor locale, proces care poate dura ani, pentru că bugetul nu poate suporta aceste milioane care trebuie date înapoi", a declarat managerul CEO.
Totodată, raportul arată că în 2011 salariaţii din cadrul SNLO, parte componentă a CEO, au primit salarii majorate, suma totală ajungând la 12 milioane de lei, bani care ar trebui recuperaţi de la angajaţi, iar fostul director al Termocentralei Rovinari, Tiberiu Trotea, a încasat ilegal o primă de 40.000 de lei.
"Mai e o speţă cu o sumă foarte importantă care ar fi fost plătită în plus, de natură salarială, acordată salariaţilor în 2011 şi care ar trebui recuperată de la ei. Vă daţi seama ce înseamnă şi asta, pentru că s-a depăşit fondul de salarii fără aprobare la fostul SNLO, şi o sumă mai mică, unul din directorii complexelor a luat în plus nişte bani. Acestea sunt rezultatele controlului Curţii, noi extindem cercetările cu Corpul de control, să vedem dacă s-au mai întâmplat astfel de abateri şi la alte entităţi", a mai spus Laurenţiu Ciurel.