Dacă și Traian Băsescu are mai multă încredere publică decât tine, ai o problemă
Observând cum procentele îi scapă printre degete, Crin Antonescu a ales să se plaseze mai mereu în afara responsabilității guvernării, în speranța de a puncta electoral.
Undeva la finele anului 2011, cu puțin timp înainte de a se constitui Uniunea Social-Liberală, Traian Băsescu se afla la o cotă minimă în ceea ce privește încrederea publică, în timp ce liderul liberal Crin Antonescu conducea acest top cu aproximativ 28 de procente. Președintele PSD, Victor Ponta îl urma, situându-se undeva la 25%.
Astăzi, când 2013 se apropie de sfârșit, situația arată complet altfel. Conform ultimului sondaj realizat de CSCI, Victor Ponta a ajuns la o cotă de încredere de 42%, fiind devansat doar de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, personaj mai degrabă apolitic, căruia 48% dintre respondenți i-au acordat încrederea.
Creșterea premierului până pe primul loc în topul încrederii acordate personalităților politice este cu atât mai spectaculoasă cu cât vorbim despre șeful Executivului, postură extrem de vulnerabilă dacă stăm să ne gândim la responsabilitatea pe care o implică o asemenea funcție și care este mereu supusă atacurilor.
La polul opus, președintele PNL s-a aflat într-o continuă scădere, liberalul coborând constant în sondaje. Șocul a venit cu adevărat când același studiu a relevat cota de încredere de care “se bucură” primii doi oameni în stat: Traian Băsescu – 25%, Crin Antonescu – 23%. Iată că, încet dar sigur, președintele îl lasă în urmă pe Antonescu la capitolul încredere, liberalul pierzând din ce în ce mai mult teren în fața electoratului. Ce este și mai îngrijorător pentru șeful actual al liberalilor este faptul că oamenii îl creditează cu mai puțină încredere decât pe cel căruia 7,4 milioane de oameni i-au cerut să plece din funcție. Pentru Crin Antonescu ar trebui să fie un semnal extrem de grav faptul că electoratul a ajuns să-l priveasca cu mai multă îndoială decât pe Traian Băsescu. Și asta în condițiile în care vorbim de un Traian Băsescu cu grave probleme de legitimitate în urma referendumului din vara trecută. Vorbim de un Traian Băsescu aflat în plin scandal și căruia îi atârnă din ce în ce mai greu de gât cele 300 de hectare de la Nana. Și nu în ultimul rând, vorbim de un Traian Basescu erodat după 9 ani de mandat. Și cu toate acestea, Traian Băsescu reușeste să se plaseze la capitolul încredere, înaintea celui care visează să-i ia locul la Cotroceni.
Singurul vinovat pentru ceea ce i se intâmplă lui Crin Antonescu este Crin Antonescu însuși. El este cel care și-a calculat de fiecare dată pașii greșit. Observând cum procentele îi scapă printre degete, Antonescu a ales să se plaseze mai mereu în afara responsabilității guvernării, în speranța de a puncta electoral. În acest fel, Antonescu s-a dovedit a fi un lider fără viziune, mizele sale fiind mai degreaba meschine, iar victoriile sale, doar de etapă. Pentru că pe termen lung, baletul facut de Antonescu, schimbările și revenirile de poziție față de teme cheie, atacurile față de aliați, l-au facut în mod inevitabil necredibil în fața propriului electorat. Iar acest lucru este relevat și de răspunsurile date de cei chesționati la întrebarea “Cine susține obiectivele USL?”. 53% dintre respondenți afirmă că “Victor Ponta și PSD” este răspunsul corect la această întrebare, de aproape trei ori mai mult decât cei 18% care consideră că obiectivele USL sunt susținute cel mai de bine de către Crin Antonescu și PNL.
Fie că vorbim de Roșia Montană, de proiectul de descentralizare, de comisia Nana sau despre modificările aduse Codului Penal, fluctuațiile de discurs practicate de Crin Antonescu l-au adus în postura unui personaj tragi-comic, indezirabil pentru toate formațiunile de pe scena politică. Acest lucru, coroborat cu scăderea vertiginoasă și continuă în sondaje, îl fac să devină rapid extrem de izolat, atât de PSD și PDL, cât și de PNL. Și asta pentru că “actualul” președinte se poate transforma foarte usor în “fostul președinte PNL”, în condițiile în care nu va reuși să mențină PNL la guvernare sau să câstige alegerile de anul viitor.
Antonescu și-a supralicitat capitalul său de imagine, riscând acum să piardă totul din punct de vedere politic. Șansa oferită odată cu înființarea USL-ului pare astăzi să nu îi mai surâdă.