Dacă se rupe USL este vina lui Antonescu
Pretențiile lui Crin Antonescu cu privire atât la nominalizarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier și ministru de Interne, cât și anularea documentelor privind înființarea USD demonstrează că liderul PNL vrea cu orice preț să fie dat afară de la guvernare pentru a da in final vina pe colegul său de alinață, Victor Ponta, pentru ruperea USL-ului.
Declarațiile agresive ale lui Crin Antonescu, pe marginea numirii lui Iohannis în Guvern, dovedesc disperarea președintelui liberal de a ieși de la guvernare pentru a putea face front comun cu cei din partea dreapta pentru alegerile prezidențiale.
Avem ca exemplu pentru aceasta intentie slab mascata și declaratiile lui Antonescu privind ipoteticul refuz de numire a lui Iohannis in Guvern. „De ce domnul Ponta, de ce PSD, de ce aliaţii săi artificiali acceptă orice formulă, dar numai cea normală la care PNL are dreptul ca domnul Klaus Iohannis să fie viceprim-ministru şi ministru de Interne, nu ştiu. (…) E clar că oamenii fac pe dracu-n patru numai să nu vină Iohannis în Guvern“, sustine Antonescu.
Numai că premierul Victor Ponta nu dorește să intre in acest joc al acuzelor aduse de liberali atat la adresa PSD, cât și la adresa întregului Guvern, pentru a nu se crea și o mai mare stare de tensiune în viața politică și cere de la liberali un singur lucru: „Îmi doresc un singur lucru: ca rezultatele extraordinare din punct de vedere economic pe care le-am avut în 2013, să continue şi în 2014, 2015, 2016. Pentru asta avem nevoie de stabilitate politică şi guvernamentală şi această stabilitate poate fi oferită doar de USL".
Astfel, stategia liderului PNL Crin Antonescu de a forta ieșirea de la guvernare cu pretextul refuzului premierului Ponta de a-l pune pe Iohannis în două funcții care sunt incompatibile cu realitatea politică, in conditiile in care avem de-a face si cu refuzul lui Klaus Iohannis de a renunța la postul de primar al Sibiului, a fost dată peste cap de maleabilitatea si voința liderului PSD de a susține în continuare Uniunea Social Liberală.
Drept urmare, Crin Antonescu și-a regândit strategia de a ieși din guvernarea USL prin transmiterea ultimatum pentru anularea documentelor privind înființarea USD, pe considerentul că încalcă protocolul de constituire a USL.
Însă, această mișcare făcută de Crin Antonescu, îl plasează direct în offside pentru că Uniunea Social Democrată s-a format ca alianță electorală în urma deciziei comune cu Partidul Național Liberal, care a fost reprezentat prin vocea lui Crin Antonescu.
Iar crearea Uniunii Social Democrate (USD) nu încalcă protocolul Uniunii Social Liberale (USL), dat fiind faptul că articolul 9, punctul 8 din document, invocat de către PNL, se referă strict la participarea separată în alianțe electorale la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, iar în pactul USL nu se precizează nimic despre participarea la alegerile europene.
În plus, ca un remember pentru Crin Antonescu – liberalii au vrut singuri la europarlamentare. Iar în acest sens, pentru clarificare, avem declarația liderului PNL dată într-o emisiune Tv, din data de 23 martie 2012: „Faptul că într-o alianță în care există două mari partide, unul de stânga, unul de dreapta, aparținând a două familii politice distincte în plan european pentru alegerile parlamentare europene, unde în mod tradițional fiecare candidează pentru familia lui, vom merge separat, nu înseamnă deloc că asta înseamnă sfârșitul Uniunii.“
Mai mult, declarația dată de către Crin Antonescu în data pe 10 februarie 2014 evidențiază atât jocul dublu asumat de către liderul PNL, cât și stategia sa eșuată de a face presiune asupra premierului Victor Ponta de a-l de afară de la guvernare și de a rupe USL.
Crin Antonescu apunea atunci: „Că vom merge pe liste separate se ştia de mult. uniunea sau alianţa electorală pentru alegerile europarlamentare constituită astăzi nu este nicio surpriză. Din punctul meu de vedere, este un lucru normal, un lucru anticipat, este o alianţă formată din aliaţi ai noştri şi urez succes la europarlamentare. (...) Noi vom candida la alegerile europarlamentare sub sigla PNL. Nu e niciun fel de confuzie în această privinţă şi asta ne interesează pe noi."