De ce bag mâna-n foc că Antonescu va cere vot deschis în Delegaţia Permanentă a PNL
Fără îndoială, punctul culminant al evenimentelor politice din aceste zile este legat de decizia pe care formaţiunea condusă de Crin Antonescu şi-o va asuma în raport cu USL, în urma Delegaţiei Permanente a PNL.
Preşedintele şi prim-vicepreşedintele partidului, dar şi diferiţi lideri liberali au lăsat să se înţeleagă că soarta coaliţiei de guvernare va depinde de poziţiile ce vor fi asumate în cadrul forului de conducere, astfel încât aşteptările sunt foarte mari.
Crin Antonescu este însă conştient că, oricât de mult ar dori el să extragă PNL-ul de la guvernare, în teritoriu există numeroşi lideri care nu sunt dispuşi să gireze cu orice cost ambiţiile electorale ale preşedintelui PNL. Calculul este unul cât se poate de pragmatic – PNL iese de la guvernare, deci pierde infulenţă şi bani. Motivaţia părăsirii USL este aceea de a-I oferi un culoar favorabil lui Crin Antonescu în perspectiva alegerilor prezidenţiale, potenţându-i astfel profilul ca lider al opoziţiei. Calculul hârtiei nu spune însă ce se întâmplă dacă PNL-ul mânat în luptă de ambiţiile lui Crin Antonescu pierde şi guvernare, şi preşedinţia.
În acest context, este foarte probabil ca liderul PNL să forţeze un vot deschis în cadrul Delegaţiei Permanente astfel încât vocile contestatarilor din PNL să fie din start reprimate. De altfel, modelul a fost aplicat deja în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL de săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că desfăşurarea de marţi va fi una cu repetiţie.
Totuşi, nu este exclus ca liderul liberal să se găsească într-o situaţie complicată, mai ales dacă actualii critici ai direcţiei conferite de Crin Antonescu partidului îşi vor susţine cu verticalitate punctele de vedere. În altă ordine de idei, preşedintele PNL are nevoie de o masă critică pentru a-şi duce mai departe ambiţiile prezidenţiale, iar eventuale contestări în forul de conducere al partidului nu vor face altceva decât să arate că formaţiunea liberală nu este dispusă să se încoloneze in corpore în spatele lui Crin Antonescu.
Decizia de ieşire de la guvernare este iminentă. Însă dincolo de bravura conjuncturală a lui Crin Antonescu, alegerile pentru Parlamentul European se apropie. Iar dacă rezultatele nu vor fi conform aşteptărilor, liderul liberal va putea cu greu să facă figură de câştigător în confruntarea pentru Cotroceni din finalul anului.
Poate Crin Antonescu va reuşi să îşi impună voinţa în forul de conducere al PNL. Preţul pe care îl plăteşte este însă foarte mare fiindcă liberalii din teritoriu nu vor uita decuplarea de la avantajele specifice puterii. Dacă aceste semne de întrebare sunt obturate de fondul actualelor dezbateri nu înseamnă că ele nu există. Nemulţumirile se acumulează şi devin latente, iar de îndată ce Crin Antonescu va face un pas greşit, partidul nu va ezita să-l ejecteze.
Ştirile orei
oare cat mai este pana la ejectarea lui Ponta de la Guvern?
ceasul a pornit..