De ce CAS trebuie scăzut prin lege și nu prin OUG
Reducerea cotei de CAS pe care fiecare angajator trebuie să o achite pentru angajații aflați pe ștatele de plată se va constitui astfel într-un adevărat balon de oxigen. Măsura luată de către executiv le va oferi firmelor posibilitatea să realizeze economii importante și să redirecționeze un nivel mai mare din veniturile realizate către dezvoltare. Ca urmare, reducerea CAS va avea un efect stimulativ pentru creșterea economică.
Mediul de afaceri a primit joi seară două vești excelente de la premierul Victor Ponta.
Prima dintre aceste vești se referă în mod evident la decizia cabinetului de a implementa începând cu 1 octombrie reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. Executivul răspunde astfel unei doleanțe mai vechi a oamenilor de afaceri, care s-au plâns în nenumărate rânduri de fiscalitatea împovărătoare căreia trebuie să îi facă față.
Reducerea cotei de CAS pe care fiecare angajator trebuie să o achite pentru angajații aflați pe ștatele de plată se va constitui astfel într-un adevărat balon de oxigen. Măsura luată de către executiv le va oferi firmelor posibilitatea să realizeze economii importante și să redirecționeze un nivel mai mare din veniturile realizate către dezvoltare. Ca urmare, reducerea CAS va avea un efect stimulativ pentru creșterea economică și, implicit, pentru crearea de noi locuri de muncă.
Nu trebuie uitat nici rolul pe care această măsură îl va avea în reducerea ponderii muncii ”la negru” și ”la gri”, mai ales dacă implementarea măsurii va fi însoțită de o înnăsprire a controalelor organelor specializate. Efectul inhibator pentru evaziunea fiscală pe care asemenea reduceri de taxe îl au a fost de altminteri deja demonstrat de reducerea TVA la pâine și producție de panificație.
Or, dacă lucrurile vor evolua de o manieră similară, atunci reducerea CAS cu cinci puncte procentuale va avea un efect pozitiv în raport cu scăderea dimensiunii deficitelor la bugetul de asigurări sociale și, deci, implicit, în raport cu consolidarea echilibrelor macroeconomice. Dincolo însă de efectul de ansamblu asupra economiei românești, nu trebuie ignorat nici impactul pozitiv pe care măsura preconizată de guvern o va avea asupra vieții fiecărui român care în prezent muncește ”la negru” și ”la gri” și care va avea mai multe șanse să intre într-o legalitate care înseamnă în fond asigurare de sănătate și pensie.
Revenind acum la veștile de care pomeneam mai sus, cea de-a doua știre excelentă pe care Victor Ponta le-a dat-o oamenilor de afaceri este legată de maniera în care cabinetul intenționează să implementeze această măsură. Astfel, Victor Ponta a anunțat că guvernul va transmite cât mai rapid posibil un proiect de act normativ către Parlament, urmând ca acesta să hotărască efectiv asupra aplicării.
Această decizie asigură în primul rând premisele necesare pentru ca reducerea CAS să intre într-un larg proces de dezbatere publică, la care vor putea participa atât decidenții politici, cât și reprezentanții oamenilor de afaceri. Ca urmare, există toate șansele ca de la Parlament să plece spre promulgare un proiect legislativ calibrat corect chiar și în cele mai mici detalii și care să țină seama de opinia mediului de afaceri.
În plus, ținând cont că este vorba despre modificarea Codului Fiscal, faptul că se optează pentru ca această modificare să se facă prin lege este de natură să genereze un consens politic. Or, acest consens înseamnă în fond că oamenii de afaceri vor primi o garanție suplimentară privind predictibilitatea măsurii.