De ce este impetuos necesar ca România să intre pe piețele emergente
Ca de atâtea ori, atunci când vine vorba despre date economice, tabloul statistic dat publicității joia aceasta de INS și Eurostat cu privire la evoluția PIB-ului României a fost întors pe toate părțile atât de mass-media cât și de oamenii politici, fiind analizat cu mai multă sau mai puțină obiectivitate, în funcție de interesele fiecăruia.
Traian Băsescu recesiune. Dezbaterea a fost astfel puternic distorsionată de pozițiile celor care, asemenea lui Traian Băsescu și a altor lideri din opoziție, au încercat să răstălmăcească cifrele prezentate și să le utilizeze pe post de vârf de lance în bătălia electorală pe care o duc împotriva lui Victor Ponta și a guvernului său. Și, cum în esență datele sunt pozitive, demonstrând că economia românească este în continuare pe un trend de creștere solid, aceste voci iresponsabile au apelat la o manipulare grosolană, construită pe două coordonate: recesiunea tehnică și ignorarea completă a contextului economic general de la nivelul UE. Totul pentru a specula fobiile încă puternice ale românilor vizavi de reintrarea într-o criză pe care țara noastră a reușit să o depășească cu mari dificultăți și sacrificii din partea populației.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Criza este aproape, dar încă nu e târziu, încă se pot lua măsuri
Victor Ponta recesiune. De cealaltă parte, premierul, care în virtutea funcției executive pe care o îndeplinește, nu își poate permite luxul iresponsabil de a se juca cu chestiuni atât de serioase precum perspectivele economiei românești, a încercat în mod firesc să mențină echilibrul și să ofere o abordare obiectivă. Un asemenea semnal din partea primului ministru era cu atât mai necesar cu cât fumigenele cu iz electoral lansate de la Cotroceni sau dinspre opoziție riscau să facă un deserviciu uriaș României, generând panică în rândul investitorilor.
Era așadar nevoie de o analiză la rece și de o demonstrație clară a intențiilor cabinetului de a analiza corect datele statistice și a recalibra în consecință politicile economice. În timp ce președintele a decretat ritos că România s-ar afla aproape de reintrarea în criză și a propus în mod aberant măsuri de relaxare fiscală care ar fi aruncat pur și simplu în aer stabilitatea bugetară, premierul a oferit o analiză obiectivă și măsuri în consecință.
Citeşte şi: Ponta îl contrazice pe Băsescu: Pe primele şase luni avem în continuare creştere economică
După cum era și firesc, Victor Ponta a combătut ideea că economia românească s-ar afla în pericol, subliniind nu doar că țara noastră are în continuare una dintre cele mai ridicate rate de creștere a PIB din Uniunea Europeană, ci și că încetinirea ritmului de dezvoltare este în fond o caracteristică există la nivelul întregului spațiu comunitar. Acestea fiind spuse, măsurile propuse au venit ca o consecință logică. ”Zona euro este iar în recesiune. Şi vorbim de motoarele Europei, de Germania, de Franţa, de Italia. Şi asta înseamnă că România mai puţin va reuşi să îşi menţină ritmul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă, doar pe piaţa europeană. Trebuie să ne îndreptăm către celelalte pieţe, către Turcia, către China, către zona asiatică, către Africa”, a explicat premierul Ponta, punând într-adevăr punctul pe ”I”. După ani de politici economice greșite, în ciuda eforturilor din ultimii doi ani comerțul exterior al României are încă o structură puternic dezechilibrată, centrată în mod special asupra spațiului comunitar. Or, în contextul în care aici continuă să persiste probleme economice, acest dezechilibru afectează nedorit economia României, încetinindu-i ritmul de creștere, motiv pentru care avem nevoie să ne reorientăm cât mai puternic către alte economii emergente.