Nu suntem în recesiune. România are în continuare una dintre cele mai mari creşteri economice din UE
Recesiune economică. Primul trimestru din 2014 consemnează de fapt o creştere economică în raport cu perioada similară a anului 2013 de nu mai puţin de 3,5%. În plus, pe primele şase luni din 2014, deci în primul semestru, România înregistrează în continuare o creştere economică de 2,4%.
România recesiune. Românii care nu se află în concedii, departe de tumultul vieţii politice, au asistat joi la un spectacol grotesc. Televiziunile şi celelalte publicaţii apropiate de Cotroceni au prezentat într-un registru apocaliptic aşa-zisa recesiune economică în care ar fi intrat ţara noastră. După ce mass-media aflată în siajul Cotroceniului a pregătit terenul, Traian Băsescu a ieşit public şi a atacat la baionetă Executivul şi mai ales pe Victor Ponta. "Lui Ponta îi duduie economia în cap. În realitate, (economia - n.n.) a început să se deprecieze. În conformitate cu standardele Uniunii Europene, România a intrat în recesiune”, a punctat şeful statului pe tema situaţiei economice din România.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Criza este aproape, dar încă nu e târziu, încă se pot lua măsuri
Traian Băsescu recesiune. Aşa cum era de aşteptat, aprecierile lui Traian Băsescu sunt din nou eronate. Şeful statului a preluat pe nemestecate o serie de statistici şi le-a interpretat după bunul plac, utilizând datele ca armă politică împotriva Cabinetului Ponta. Realitatea este că, de fapt, România nu se află în mod real în recesiune. Astfel, primul trimestru din 2014 consemnează o creştere economică în raport cu perioada similară a anului 2013 de nu mai puţin de 3,5%. În plus, pe primele şase luni din 2014, deci în primul semestru, România înregistrează în continuare o creştere economică de 2,4%.
Prin urmare, argumentele preşedintelui Băsescu sunt invalide – vorbim despre o încetinire a ritmului de creştere, nicidecum despre recesiune. În plus, perspectivele pentru semestrul al doilea din 2014 sunt favorabile, însă încetinirea creşterii economice urmează practic tendinţa europeană în condiţiile în care scăderi înregistrăm şi în zona statelor cu greutate din UE – Germania, Franţa sau Italia.
Victor Ponta recesiune. Cum trebuie interpretate atunci declaraţiile lui Traian Băsescu? Ele nu fac altceva decât să inducă în mod artificial panică în mediul de afaceri din ţară şi precum şi în zona investitorilor străini, cu mesaje iresponsabile de la tribuna Cotroceniului. Şefului statului nu-i pasă că manipulările sale pot avea un impact negativ asupra modului în care se raportează investitorii la ţara noastră. De altfel, nu e prima dată când Traian Băsescu aruncă petarde de la tribuna Cotroceniului, emblematic fiind modul în care a acţionat şeful statului la finalul anului trecut, când a utilizat discursul anti-corupţie în plan extern, fără să ţină cont că decredibilizează România în ochii liderilor politici externi.
Citeşte şi: Ponta îl contrazice pe Băsescu: Pe primele şase luni avem în continuare creştere economică
Creştere economică. Deocamdată este dificil de anticipat cât de mare este răul pe care l-a produs poziţionarea preşedintelui Băsescu. Cert este însă că întreaga retorică a şefului statului musteşte de manipulare şi dezinformare. Chiar dacă Traian Băsescu îşi doreşte instabilitate şi un context politic tensionat în perspectiva campaniei electorale, fumigenele pe care le lansează periodic se vor stinge pentru totdeauna începând cu 22 decembrie 2014, dată la care şeful statului va părăsi Cotroceniul. Mai important este însă ca mediul de afaceri să ignore temerile pe care Traian Băsescu încearcă să le inducă artificial fiindcă, până una alta, economia autohtonă este pe plus, nu schilodită cum a fost lăsată de guvernele portocalii girate de şeful statului între 2010 şi 2012.