De ce nu va abdica NICIODATĂ Regina Marii Britanii
Abdicarea Regelui Spaniei, Juan Carlos, în favoarea fiului său, Felipe, a deschis discuțiile legate de o posibilă abdicare a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Renunțarea la tron este imposibilă pentru aceasta din urmă, lucru îngreunat de Constituție. Ioan Luca Vlad, avocat și consilier privat al Familiei Regale a României, a explicat pentru DC News de ce abdicarea poate fi un lucru extrem de dificil.
"Abdicarea depinde de situația fiecărei țări în parte. În cazul Spaniei, trebuie să spun că Regele Juan Carlos a făcut trecerea de la dictatură la democrație în anii '70 ai secolului trecut. În plus, Constituția din Spania este ușor de modificat. De asemenea, Principele Felipe, fiul Regelui Juan Carlos, are o imagine foarte bună și este un om foarte popular. În plus, Regele Spaniei are de ceva vreme probleme de sănătate. Principele Felipe poate să preia această funcție cu succes pentru că are capacitatea necesară. Pentru a se realiza acest lucru, avem de-a face cu un proces legal și extrem de simplu", ne-a spus Ioan Luca Vlad.
Amintim că anul trecut, Regina Beatrix a Olandei a abdicat în favoarea fiului său cel mare, prințul Willem-Alexander. Și în această țară, legile în vigoare permit abdicarea fără inconveniente.
Cazul Marii Britanii
În Marea Britanie, lucrurile nu sunt la fel de simple ca în Spania sau Olanda pentru că în cazul de față nu există o Constituție scrisă. De asemenea nu avem de-a face cu niciun precedent. În Marea Britanie, s-au purtat discuţii doctrinare foarte aprinse, având la bază ideea dacă a sosit sau nu timpul ca Regatul Unit să aibă sau nu o Constituţie scrisă.
Așadar, Elisabeta a II-a nu poate abdica pentru că modificarea liniei de succesiune nu a fost ratificată în toate cele 16 țări unde este Regină.
Prințul Charles a preluat o parte din atribuțiile oficiale ale Reginei, dar nu se va ajunge la abdicare. Un astfel de gest - cel mai probabil - nu se va produce niciodată pentru că va naște o serie de complicații legislative.