De ce nu vor creste preturile in urma majorarii accizelor

| 08 noi, 2013

In ultimele zile, o buna parte a media din Romania, mai degraba in cautare de senzational decat de argumente, propaga ideea ca va urma un val de cresteri de preturi, in urma majorarii accizelor la combustibili. Cu toate acestea, ceea ce se ignora sunt declaratiile oamenilor care chiar stiu despre ce este vorba, precum Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu sau Mihai Tanasescu.

In iesirile pe care le-au avut in ultima perioada, acestia au explicat extrem de clar de ce temerile legate de cresterea preturilor, in urma masurilor Guvernului, nu sunt intemeiate.

„Conform datelor noastre preliminare si unor prime evaluari pe baza unor modele, pentru ca avem asa ceva, impactul (noilor taxe si impozite anuntate de Guvern - n.r.) este limitat undeva la 0,2% si consecintele in lant sunt de asemenea limitate. Probabil ca vom schimba doar balanta riscurilor de la una echillibrata la una usor in crestere (...) Nu vedem deloc o avalansa de scumpiri, scumpiri in lant. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani incoace. Impactul este limitat. Erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Pana la urma, Guvernul a hotarat sa mearga pe ambele”, spunea acum cateva zile guvernatorul Mugur Isărescu.

La scurt timp, acesta a fost urmat de Adrian Vasilescu, consilier BNR, care a punctat faptul ca „lumea face imediat o legatura intre masurile respective si rata inflatiei si presa s-a cam inflamat, plecand de la ideea ca o sa vedem noi ce-o sa fie in 2014, inflatie mare, cum o sa creasca preturile. Ei bine, Banca Nationala a facut si ea calcule si analize. Guvernatorul a subliniat foarte limpede ca impactul asupra inflatiei va fi de 0,2%, iar acele consecinte in lant vor fi minime (...). Impactul va fi minim”.

In fine, Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI, spunea si el foarte clar ca introducerea de noi accize la carburanti si indexarea accizei cu inflatia nu ar trebui deloc neaparat sa duca la cresteri de preturi.

De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca in economie inca exista deficit de cerere. Oamenii cumpara putin, ceea ce inseamna ca magazinele si producatorii nu se vor avanta sa creasca preturile pentru ca s-ar cumpara astfel si mai putin.
Faptul ca pe piata energiei cantitatile de energie oferite sunt mult mai mari decat cele cerute va face ca majorarea accizelor sa fie amortizata la producatori pentru ca energia va fi ieftina si anul viitor pe bursa. Oricum, exista forme de ajutor pentru consumatorii casnici si cei vulnerabili.
Legat de alimente, este de mentionat faptul ca 2013 a fost un an agricol foarte buna, iar scaderea TVA la paine a contribuit la scaderea preturilor. Daca cele 500 milioane de euro ce vor fi date drept plati anticipate pentru pregatirea campaniei agricole de anul viitor vor bine directionate, iar scaderea TVA va fi implementata si la alte categorii de alimente, sperantele sunt mai degraba catre o scadere a preturilor si nu catre cresteri.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ