Decizia CCR în cazul Şova: Hotărârea este NECONSTITUŢIONALĂ. Senatorii vor trebui să voteze din nou
Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că este neconstituțională hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.
Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Șova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constituţie.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului. În urma deciziei Curţii, la Senat a fost convocată o şedinţă de urgenţă.
"Noi nu ridicăm imunități, nici nu încuviințăm, sau nu încuviințăm, arestarea unor deputați sau senatori, sau a altor persoane. Noi astăzi vom spune dacă hotărârea pe care ei au adoptat-o și, în sfârșit, au publicat-o este sau nu este conformă cu Constituția", a declarat Zegrean, la sosirea la sediul CCR, transmite Agerpres.
Citeşte şi: Augustin Zegrean: Nu ridicăm imunități. Este posibil ca senatorii să voteze o nouă hotărâre în cazul Şova
Întrebat dacă votul din Senat ar putea fi reluat în cazul invalidării hotărârii din 25 martie, Augustin Zegrean a răspuns: "Dacă hotărârea ar fi invalidată, nu ar mai exista o hotărâre și atunci ar trebui să ia o altă hotărâre".
Senatorii au modificat regulamentul
La sfârşitul lunii martie articolul 173 din Regulament a fost modificat astfel încât imunitatea senatorilor să poata fi ridicată cu votul majorității parlamentarilor prezenți (majoritate simplă), nu cu majoritatea numărului total al senatorilor, așa cum era prevazut până acum.
Citeşte şi: Tăriceanu: E posibil ca anchetarea votului în cazul lui Șova să fie un pretext pentru a se ajunge la Ponta
Totuși, această modificare nu va deveni lege până nu va fi votată și în plenul Camerei Superioare. Prin decizia comisiei se armonizează Regulamentul Senatului cu articolul Constituției referitor la ridicarea imunității unui parlamentar.