DECIZIE de ultimă oră: Chevron se retrage din România
Compania Chevron a anunțat vineri că renunță la proiectele din România legate de explorarea gazului de șist, fără a motiva de ce, scrie The Wall Street Journal.
Update. Poziţia reprezentanţei Chevron din România:
"In 2014, Chevron Romania a finalizat activitatile de explorare a concesiunii Barlad, precum si un studiu geofizic 2-D realizat in doua dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea.
Chevron Romania confirma intentia de a renunta la planurile sale pentru aceste concesiuni in 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luata in urma evaluarilor proiectului din Romania, care nu poate concura in acest moment intr-un mod favorabil cu alte oportunitati de investitie din portofoliul global al Chevron. Rezultatele lucrarilor din Romania vor fi predate ANRM si vor ramane in custodia statului.
Confidentialitatea informatiilor de acest gen este mentinuta in conformitate cu legislatia din Romania. Chevron nu comenteaza si nu dezvaluie cifre de business", se arata intr-un comunicat al companiei, transmis la solicitarea Digi24.
Anunțul, făcut de un purtător de cuvânt al companiei, vine după ce luna trecută Chevron anunțase că se retrage din activitățile de explorare a gazelor de șist din Polonia, scrie Digi24.
Premierul Victor Ponta, care luna aceasta a fost în Statele Unite cu scopul declarat de a atrage investitori, a participat la o masă rotundă la care au venit mai multe firme americane, printre care și Chevron.
Citește și: New York Times: Bani ruseşti, în spatele valului de manifestaţii împotriva gazelor de şist din Europa
Anul trecut, Chevron a pus capăt acordurilor legate de gazele de șist și din Lituania și Ucraina.
Este un pas înapoi pentru industria gazului de șist care tocmai se năștea în Europa, scrie cotidianul economic american The Wall Street Journal.
Citește și: Mesajul clar şi răspicat al lui Klaus Iohannis privind exploatarea resurselor naturale ale României
Publicația amintește că rezultatele explorărilor din Polonia au fost dezamăgitoare. La aceasta s-a adăugat opoziția locală față de fracturarea hidraulică, în timp ce țări precum Franța și Germania au impus un moratoriu asupra acestei tehnici. În Marea Britanie, unde un moratoriu în acest sens a fost ridicat la sfârșitul anului 2012, companiile trebuie să obțină nu mai puțin de șapte permise și să treacă printr-un proces de planificare laborios înainte de a trece la explorare și exploatare propriu-zisă.