New York Times: Bani ruseşti, în spatele valului de manifestaţii împotriva gazelor de şist din Europa
Mircia Vlasa, primarul satului Pungeşti, din estul României, a crezut că a dat de o "mină de aur" atunci când compania americană Chevron a venit în zonă pentru a explora posibilitatea extragerii gazelor de şist. Întâlnirea dintre marile afaceri şi România rurală s-a transformat, însă, într-un coşmar.
The New York Times scrie într-un material recent că primarul Mircia Vlasa, din Pungeşti, unul dintre puţinii localnici care au luat deschis partea companiei americane Chevron, a fost alungat din micul oraş în urma unui conflict pe care activiştii l-au prezentat drept o luptă între David şi Goliat, cu ţăranii săraci de o parte şi America corporatistă de cealaltă.
"Făcând trimitere la o campanie de proteste misterios de bine organizată şi de bine finanţată, autorităţile române, inclusiv premierul, au arătat că lupta asupra fracturării hidraulice în Europa are într-adevăr un Goliat, însă este vorba despre compania rusească Gazprom şi nu compania americană Chevron", scrie publicaţia americană.
Anul trecut "zonele rurale şi foarte obscure" din România au devenit o destinaţie pentru activiştii împotriva fracturării hidraulice, supăraţi că Chevron începe explorarea în zona. Au existat ciocniri violente între poliţie şi protestatari. La fel s-a întâmplat şi în Lituania, şi în Bulgaria.
Mai mulţi oficiali români au dat vina pe guvernul rus şi pe Gazprom pentru ceea ce s-a întâmplat.
Rusia şi Gazprom au interes clar să împiedice ţările dependente de gazul natural rusesc să îşi dezvolte propriile surse alternative de energie, notează publicaţia americană. Explicaţia este simplă: guvernul rus doreşte să folosească politică energetică pentru a constrânge naţiunile din apropiere.
Gazprom a negat, însă, de fiecare dată acuzaţiile că finanţează protestele anti-fracking.
Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, a declarat în luna septembrie că a văzut rapoarte ale aliaţilor care aratau că Rusia este implicată în aceste cazuri, pentru că vrea să menţină dependenţa europeană de gazul rusesc.
Citeste mai mult pe RTV.NET.