Denunţătorul Elenei Udrea, Gheorghe Deaconeasa, condamnat la ZECE ani de închisoare

| 20 mai, 10:27

Tribunalul Vâlcea l-a condamnat la închisoare pe omul de afaceri vâlcean Gheorghe Deaconeasa, trimis recent în judecată pentru corupţie. Sentinţa vine după ce în urmă cu o săptămână mai primise o alta, de cinci ani, într-un alt dosar, pentru retrocedări ilegale de teren în Masivul Parâng.

Astfel, prin sentinţa Tribunalului Vâlcea au fost condamnaţi Basarabă Mircea la 9 ani de închisoare, Petrulian Mihai Dan la cinci ani şi 8 luni închisoare, Deaconeasa Gheorghe la zece ani închisoare şi Păduraru Constantin la un an şi 4 luni închisoare.

Tribunalul Vâlcea a menţinut instituirea sechestrului penal şi îi obligă pe inculpaţi la câte 7.000 lei cheltuieli judiciare faţă de stat. Sentinţa nu este definitivă.

Deaconeasa este unul dintre oamenii care au denunțat diferite presiuni ale Elenei Udrea, el participând, de câteva ori, la emisiunile de la Antena 3.

Potrivit rechizitoriului, Deaconeasa a încercat prin acte falsificate să obţină hotărâri judecătoreşti care să îi ateste dreptul de proprietate asupra unor munţi din zona domeniului schiabil de la Obârşia Lotrului, informează Agerpres.

În cazul terenurilor validate prin hotărârea nr. 14 din 24.01.2008 a Comisiei Judeţene de Retrocedări Vâlcea, la baza căreia a stat şi hotărârea pronunţată de instanţa brezoiană din 2006, punerea în posesie s-a făcut înaintea validării, respectiv la 30.11.2007, conform proceselor verbale de punere în posesie nr. 21, 22, 23, 24, 25, 26 emise de Comisia Locală Voineasa.

Ulterior acestor hotărâri de validare, persoanelor validate li s-au dat titluri de proprietate, s-au înstrăinat integral sau parţial terenurile forestiere, s-au închiriat terenurile în vederea exploatării masei lemnoase ori s-au încheiat contracte de vânzare spre exploatare a masei lemnoase - o parte din masa lemnoasă fiind exploatată ilegal, potrivit notei de constatare a ITRSV Vâlcea încheiată în 13.05.2014, şi, nu în ultimul rând, s-au încheiat contracte de donaţie cu unitatea administrativ teritorială Comuna Voineasa, care a obţinut fonduri de la bugetul de stat şi a construit Domeniul Schiabil Voineasa - Vidra - Transalpina - Transalpina Ski Resort.

"Terenurile care sunt adiacente pârtiei de schi au rămas în proprietatea donatarilor, investiţiile făcute din bani publici mărind valoarea de piaţă a acestor terenuri de sute sau mii de ori", se arată în plângerea penală formulată de Obştea Pociovaliştea şi Fundaţia Obştea Sătească Bălceşti Pereşti, părţi în dosar.

Dintr-o altă perspectivă, problema munţilor Puru, Galbenu, Petrimanu, retrocedaţi cu acte false unor persoane neîndreptăţite la reconstituire, relevă faptul că, imediat după punerea în posesie, terenul forestier a fost vândut companiei Schweighofer, prin intermediul firmei Cascade Empire cu sediul social în oraşul Sebeş, judeţul Alba.

De altfel, lista proprietarilor de terenuri din zona Vidra-Obârşia Lotrului, care au achiziţionat 50 de parcele de la omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, arestat preventiv într-un dosar de corupţie şi condamnat recent în altul, cuprinde inclusiv nume din mediul politic, administrativ şi justiţie. Printre acestea se numără doi foşti prefecţi de Vâlcea, un fost preşedinte al Tribunalului şi un fost secretar de stat din perioada guvernării Partidului Democrat Liberal (PDL).

"Situaţia este destul de neplăcută pentru cei care au cumpărat terenuri de la Gicu Deaconeasa. Din câte ştiu, oamenii au fost de bună credinţă, au avut acte care spuneau că terenul este liber de sarcină. Aici Cadastrul este răspunzător, pentru că se ştia că Deaconeasa are procese atât cu statul, cât şi cu obştile de moşneni care îl acuzau că le-a luat pământul pe care el l-a vândut. Revenind la cumpărători, eu nu cred că vor pierde terenurile respective, mai ales că unii şi-au construit pensiuni, dar instanţele vor decide. Însă, având în vedere şi avem lista aici, cumpărătorii care sunt oameni din politic, din justiţie, din administraţie, de la ministere, chiar dacă pe acte vedeau că scrie liber de sarcină, ei nu ştiau că există în realitate procese pe rol exact despre acest pământ?", declara acum două săptămâni pentru Agerpres, primarul localităţii Voineasa, Gheorghe Stanciu.

Omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Munţii Parâng, se află în prezent în arest preventiv pentru fapte de corupţie.

Deaconeasa a fost condamnat în primă instanţă, într-un alt dosar, la cinci ani închisoare cu executare pentru fals în acte privind unele transferuri de terenuri. Autorităţile îl acuză pe acesta că a intrat în proprietatea a mii de hectare de teren în zona Obârşia Lotrului, folosindu-se de înscrisuri false şi de complicitatea fostului edil al primăriei Voineasa, Gheorghe Dobrin, condamnat şi acesta tot la cinci ani închisoare cu executare.

Pe unul dintre terenurile sale donate statului român s-a construit Domeniul Schiabil Transalpina Ski Resort, organele de anchetă susţinând că l-a donat cu titlu gratuit pentru ca valoarea ulterioară a terenurilor din jurul pârtiei să crească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 mai, 18:02
MUNTEANU
mod inedit de a castiga bani
Daca aveti TIMP LIBER 1-3 ore zilnic, un calculator conectat la internet, si faceti parte din categoria oamenilor cu vise si dorinte puternice DE A OBTINE CASTIGURI
FINANCIARE SUPLIMENTARE, urmati un curs GRATUIT de 12 zile trimis prin email,
la finalul caruia NUMAI DACA DORITI, incheiati contract legal si CASTIGATI BANI, inclusiv pe Piata Americana de carti elecronice (E-Book ), Pentru detalii
trimiteti mesajul “VREAU SA MA CONVING” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ