Descoperirea care răstoarnă istoria! ADEVĂRUL despre moartea lui DECEBAL - cum a murit de fapt REGELE DAC
O nouă descoperire e capabilă să răstoarne toată istoria ţării noastre. Deşi versiunea oficială a istoriei, cea pe care am învăţat-o la şcoală, susţine că regele dac s-ar fi sinucis de frică să nu fie capturat de romani, în anul 106 e.n., un om de cultură din România pune pe jar învăţămintele istoriei şi spune o poveste diferită.
Decebal ar fi fost decapitat de un decurion roman, care a pus să se sculpteze pe piatra sa de mormânt o scenă care înfăţişează evenimentul. Această versiune nouă a fost prezentată recent de Dan Alexe pe blogul său. Varianta sa îl are în centru pe Tiberius Claudius Maximus, un ostaş roman născut în jurul anului 69 e.n.c şi care a participat la războiul dacic, încheiat cu transformarea Daciei în provincie romană.
Tiberius Claudius Maximus s-a stabilit la Philippi, în Macedonia, şi a pus să se cioplească o stelă funerară – care urma să fie aşezată pe mormîntul său – pe care îşi prezintă, în cuvinte şi imagini, „CV-ul” (cursus honorum).
Apare aici o scenă în care romanul, călare, îl decapitează pe regele dac, iar acesta ridică mâna, cerând să fie cruţat – o versiune diferită de cea oficială, ilustrată pe Columna lui Traian de la Roma; conform acesteia din urmă (imaginea de mai jos), Decebal şi-ar fi luat singur viaţa, pentru a nu fi capturat de romani.
Tiberius Claudius Maximus a avut parte de apogeul carierei sale ca urmare a acestei fapte. După ce a adus capul lui Decebal la Ranisstorum, unde se găsea Traian, a fost recompensat de împărat, fiind decorat şi ridicat în grad.
„Orgoliosul său mormânt spune un adevăr personal mai credibil decat cel imperial, oficial”, este de părere Dan Alexe, care citează pe blogul său două lucrări în care este analizată stela funerară a decurionului roman: M. Spiedel, “The captor of Decebalus, a new inscription from Phlippi“, in Journal of Roman Studies, LX, 1970, pp. 142-153 şi Y. Le Bobec, L’armée romaine, Paris, Picard, 1998.
Mai multe, pe blogul lui Dan Alexe.
Ştirile orei
cand sunt atatea izvoare care spun despre sinucidere ...
psihologic vorbind nu se poate ca unul atat de mandru , care a reusit sa mentina o civilizatie atat de infloritoare si avansata pentru acele timpuri, sa ridice mana sa ceara indurare din partea dusmanului. sincer chiar nu cred in versiunea asta. acel "captor" in latina inseamna vanator. putea sa fie cel care l-a invins. dar decapitarea putea sa se intample dupa moartea conducatorului ca sa se arate imparatului roman dovada.
si cred ca ar fi aparut multe alte izvoare care sa arate ce pretinde acest ... alex.