DEZVĂLUIREA care îl pune la ZID pe KLAUS IOHANNIS
Jurnalistul Ion Cristoiu analizează cel mai recent discurs public al președintelui Klaus Iohannis în care acesta a subliniat importanța realizării unui muzeu al comunismului, iar concluzia este că în centrul acestei inițiative ar urma să fie un intelectual considerat băsist: Vladimir Tismăneanu
La 25 de ani de la izbucnirea Revoluției, în orașul Timișoara, unde a izbucnit Revoluția, președintele ales dă un Mesaj Poporului Român la început de mandat. Lectura Mesajului contrazice flagrant aceste date. Nu știu cine i-a făcut Mesajul lui Klaus Iohannis. Sigur e un publicist mediocru ca o varză prost murată. Nimic înflăcărat, nimic emoționant, nimic vibrant, nimic înălțător. O înșiruire de vorbe goale, lustruite de rutină protocolară, ca niște bile de metal lucioase, dar inutile.
Un moment precum cel al Mesajului de la Timișoara ar fi fost un excelent prilej pentru președintele ales să anunțe un Proiect istoric al mandatului său, astfel încît istoricii viitorului să invoce Mesajul de la Timișoara, scrie Ion Cristoiu pe blog.
Klaus Iohannis a lansat un Proiect. Se numește Muzeul Comunismului:
„Avem nevoie mereu de amintire şi de reamintire, doar aşa ne putem feri de comunism. România are mare nevoie de un mare muzeu al comunismului. În calitate de preşedinte al României voi pleda pentru construirea acestui muzeu, pentru că preşedintele veghează la păstrarea memoriei naţiunii”
Citește și: Klaus Iohannis: România are mare nevoie de un muzeu naţional al comunismului
Să lăsăm la o parte adevărul că memoria națiunii nu e păstrată de un muzeu al unei perioade limitate în timp, ci de întreg trecutul național. Din acest punct de vedere, bine era dacă președintele ales s-ar fi angajat să nu-și găsească liniștea pînă la consolidarea clădirii Muzeului de Istorie a României din București, demn de a intra în Cartea Recordurilor, deoarece e singurul Muzeu național din lume închis de cîțiva ani, pentru că nu se găsesc bani de consolidare a clădirii.
Pînă la urmă, avînd în vedere că președintele ales nu propunea dărămarea, ci construirea a ceva, și un Muzeu al comunismului ar fi bun. Cu o singură condiție: Ca în spatele acestei idei să nu se afle interese ciudate.
Pentru un Muzeu al comunismului în România se zbate nimeni altul decît Vladimir Tismăneanu. Într-un interviu din 17 iulie 2011, Vladimir Tismăneanu proclama: „Muzeul este prioritate. Este incredibil că au trecut 22 de ani fără un astfel de muzeu.”
La o privire superficială, lupta lui Vladimir Tismăneanu, încununată de succes prin asumarea Muzeului drept prioritatea priorităților în mandatul noului președinte, pare a sta sub semnul interesului strict intelectual.
Citește și: Klaus Iohannis, apel pentru români: Vă chem să ne amintim de iarna anului 1989
Numai că, în viziunea lui Vladimir Tismăneanu, Muzeul comunismului nu se reduce la amenajarea unei clădiri sub directa supraveghere a cui altul decît Vladimir Tismăneanu, la achiziționarea de piese sub coordonarea a cui altul decît Vladimir Tismăneanu, a angajării de personal sub conducerea a cui altul decît Vladimir Tismăneanu, a direcțiunii Muzeului cine altul să fie director decît Vladimir Tismăneanu?
Muzeul presupune și unele măsuri organizatorice mai largi: „Pentru asta vor intra în reorganizare administrativă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), condus de Vladimir Tismăneanu, şi Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), înfiinţat de Ion Iliescu. Astfel va apărea o singură instituţie de cercetare, ataşată muzeului.”
Tot acest Complex – Muzeu, institute de cercetare – va fi condus de (ați ghicit!) Vladimir Tismăneanu.
Pe gratis? Am serioase îndoieli.
Și uite așa, Klaus Iohannis își inaugurează mult așteptatul mandat cu angajamentul că va transpune în practică Proiectul lui Vladimir Tismăneanu. Traian Băsescu și l-a inaugurat transpunînd în practică tot un Proiect de-al lui Vladimir Tismăneanu.
Ce putem spune noi, nu fără invidie? Vladimir Tismăneanu a pus mîna și pe Klaus Iohannis!