Dieta Crono sau cum să slăbești cu ceasul în mână

| 15 mai, 2014

Dieta crono sau dieta dupa ceas, inventata de doctorul Alain Delabos in 1986, reprezinta un mod diferit de a ne hrani care tine seama de ceasul nostru biologic. De la inceput trebuie tinut seama de recomandarea profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi: "poate fi o dieta utila doar daca este monitorizata de medicul nutritionist'.

Pentru elaborarea acestui regim, doctorul Delabos a pornit de la principiul ca alimentele sunt asimilate in mod diferit in functie de ora cand sunt consumate. De asemenea, alimentele sunt mai mult sau mai putin utile organismului nostru in functie de momentul cand sunt consumate: fie sunt transformate in energie, fie sunt stocate, existand riscul de a se transforma pe termen lung in kilograme suplimentare. Stim, de exemplu, ca grasimile si zaharurile consumate seara cu certitudine vor fi depozitate, in conditiile in care aceste alimente reprezinta o sursa importanta de energie daca ele sunt consumate dimineata. De aici a aparut necesitatea de a "manca branza dimineata si nu seara, deoarece este un aliment cu continut ridicat de grasimi', avertizeaza doctorul Chauchard, nutritionist.

Specialistul ne reamiteste ca in corpul nostru sunt secretati hormoni – insulina si corizolul – dupa un program precis: din patru in patru ore. Este motivul pentru care corpul nostru cere hrana care ii asigura combustibilul pentru a functiona in bune conditii. De aceea este foarte important sa-i dam corpului nostru alimentele de care ar nevoie la momentul potrivit. Concret: alimente grase la micul dejun, alimente consistente, chiar un desert indulcit putin la masa de pranz si, evident, o cina foarte usoara. Persoanele care nu simt foamea la cina pot foarte bine sa renunte si, astfel, isi vor proteja silueta.

Dieta crono sau dieta dupa ceas recomanda trei mese principale, atentie, la ore fixe, intre care sa fie cel putin un interval de patru ore. Acest interval este considerat ca fiind optim pentru procesul de digestie. Autorul dietei crono subliniaza faptul ca "a respecta acest interval de patru ore ne fereste de pericolul stocarii sub forma de grasimi a alimentelor consumate'.

De fapt, pe romaneste, principiul esential al acestei diete poate fi rezumat astfel: "micul dejun este al tau, pranzul il imparti cu prietenul, iar cina o dai dusmanilor'.
La micul dejun sunt permise branza, unt, paine, oua, jambon si fucte. Deoarece in timpul somnului corpul a ars numeroase calorii, la trezire el are nevoie sa-si realimenteze bateriile. Acum nu este necesar sa contabilizam strict caloriile, deoarece corpul are la dispozitie o zi intreaga pentru a le folosi. La masa de pranz ne putem rezuma la un singur fel de mancare care sa contina proteine animale si orez, dar sa fie mai sarac in lipide, glucide si proteine vegetale. Este important sa nu mancam cantitati mari, pentru a nu ne ingreuna corpul si a fi in buna dispozitie toata ziua. La cina, mancam peste sau carne slaba, la gratar, cu legume. Scopul este ca la cina sa evitam reluarea secretiei de insulina. Intre pranz si cina este permis un fruct – ideale sunt merele – tocmai pentru a preintampina instalarea foamei si pericolul de a manca peste masura la masa de seara.

In dieta crono isi gasesc locul aproape toate alimentele. Potrivit autorului acestei diete, de doua ori pe saptamana ne este permis o masa care nu mai tine seama de regulile dietei dupa ceas. Ciocolata neagra, bogata in antioxidanti si in magneziu, nu este exclusa din aceasta dieta. Atentie! Doar 30 de grame pe zi, ciocolata cu 70% cacao.
Dieta crono asigura scaderea in greutate mai rapida in cazul barbatilor si mai lenta la femei. Ea poate provoca o benefica modificare obiceiurilor alimentare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ