Uite ce cumpara doctorul Menci de mancare!
Doctor Menci este directorul Institutului de Cercetari Alimentare si de ani buni ne invata cum sa mancam sanatos si cum sa evitam pe cat putem alimentele cu substante nocive. Este in razboi deschis cu produsele care contin coloranti si conservanti periculosi (celebrele E-uri).
Dar cine nu s-a intrebat macar o data ce mananca Gheorghe Mencinicopschi?
Ei bine, noi am fost cu el la cumparaturi si va aratam cu ce a umplut cosul de la supermarket!
Nu mica ne-a fost mirarea sa constatam ca Menci chiar…mananca. Mai mult, poate umple cu usurinta un cos cu alimente. “Natural” si “proaspat” sunt cuvintele obligatorii de pe lista de cumparaturi a specialistului in varsta de 62 de ani. Primul raion la care se opreste este cel de legume si fructe. Aici cumpara tot ce se poate, indeosebi mere romanesti si citrice din Uniunea Europeana. Ii plac foarte mult rosiile cherry, pe care le consuma la salate cu rucola (planta mediteraneeana), la paste sau taiate marunt si puse pe paine prajita cu ulei de masline si busuioc (bruschetta).
Nu pleaca niciodata de la magazin fara sa ia niste ciuperci proaspete, pe care le rumeneste pe gratar sau le pune la cuptor cu cartofiori. Nu-i place carnea grasa sau tocata. Cumpara foarte mult peste, dar numai proaspat. E “mort” dupa somonul la gratar, insa consuma des si peste mai ieftin si cu multe oase, cum este carasul, pe care il pregateste la cuptor.
Doar o sticla de vin rosu
Chiar daca nu se da in vant dupa carnea de porc, de data asta a luat niste cotlete “albe si frumoase”, numai bune de pus pe gratar. Bineinteles, din frigiderul lui Menci nu lipseste puiul, pe care il prepara indeosebi la gratar, dar si la cuptor, cu cartofi si rozmarin. Profesorul are o regula de baza. Nu mananca nimic prajit, ci doar preparat la aburi, la gratar, la cuptor sau fiert putin. Totodata, Menci dezvaluie ca-i plac foarte mult si legumele trase prin wok (tigaie asiatica, mare si adanca).
Agreeaza, de asemenea, pastele integrale si din grau dur. Pentru ele nu face sosuri sofisticate, ci prefera sa le consume cu usturoi, ulei de masline si ardei iute uscat (aglio, olio e peperoncino), presarate uneori cu putin parmezan. O data la 2-3 saptamani, mai cumpara si cate o sticla de vin rosu sec si spune ca evita sa consume alcool. Bea foarte multa apa minerala, atat plata, cat si carbogazoasa. Ca desert, Menci mananca foarte multe fructe si iaurturi, care ajuta la digestie. De data aceasta, a achizitionat un borcan de magiun de Topoloveni.
“In rest, nu arunc banii pe prostii si citesc foarte atent etichetele. In general, prefer produsele proaspete, vrac, si evit semipreparatele sau alimentele conservate”, ne-a precizat Menci.
Lista de alimente a profesorului Menci
Mere romanesti
Citrice din UE
Broccoli (pentru sote)
Praz
Rosii cherry
Fistic
Curmale
Varza (pentru salata)
Rucola (planta mediteraneeana)
Ciuperci champignon proaspete (pentru gratar sau cuptor)
Peste somon proaspat (gratar)
Cotlete de porc (gratar)
Paste din grau dur (fierte al dente)
Zahar brun
Ulei de masline extravirgin
Masline naturale
Iaurt pentru digestie
Paine neagra integrala
O stica de vin rosu sec
Apa minerala (plata si carbogazoasa)
Nici o zi fara iaurt!
Menci nu exagereaza cu branzeturile si cu lactatele, fiind destul de grase, insa in fiecare zi consuma iaurturi, mai ales cele bune pentru digestie.
Cand se afla in magazin, Gheorghe Mencinicopschi parca este orb cand trece pe langa raioanele de mezeluri, de sucuri carbogazoase sau pe langa cel de dulciuri si chipsuri. Nu le vede nici daca il obligi, pentru ca niciodata nu mananca astfel de produse care, sustine el, sunt pline de aditivi extrem de periculosi. De altfel, specialistul ne sfatuieste sa evitam cat se poate de mult astfel de alimente!
Sursă: doctormenci.ro