Dieta fără sare: 5 trucuri ca să reuşeşti să mănânci mai puţin sărat
Mai puţină sare înseamnă o inimă mai sănătoasă şi tensiune arterială în limite normale. De aceea e indicat să nu exagerezi cu sarea adăugată în mâncare şi să nu treci de limita celor 2g pe zi de care are nevoie un organism sănătos. Nu e uşor pentru ca în multe din produsele pe care le cumpărăm există deja sare în exces. Nu e nici imposibil, însă, să reducem riscurile consumului excesiv de sare dacă avem grijă măcar acasă la ceea ce punem în farfurie.
De sare și sodiul pe care îl conține avem nevoie pentru menținerea unui echilibru al lichidelor în organism. Dar ca să fii sigur că nu treci peste limita admisă poți încerca trucuri simple de reducere treptată a cantității de sare. Inima, rinichii și oasele vor fi mai sănătoase și , în plus, vei reuși să pui în valoare și restul de ingrediente și mirodenii din mâncare.
1. Învață să gătești acasă
Știm că e mult mai simplu să comanzi mâncare la firmele de catering sau să mănânci la prânz în oraș, dar așa nu vei putea controla consumul de sare. Iar dacă gătitul în fiecare zi pare obositor începe prin a-ți pregăti cantități mai mari pe care să le împarți în porții mici și să le iei la pachet. Dacă nu ai nicio soluție și trebuie să mănânci în oraș, cere porții la jumătate sau încearcă să ceri la garnitură legume fierte fără sare.
2. Învață să măsori exact sarea din mâncare
E foarte greu să controlezi rețetele în care este precizat: „sare după gust” sau „un praf de sare”. Stabilește de la început că vei adăuga doar un vârf de linguriță de sare și nu încălca regula. În cazul în care știi sigur din rețetă de câtă sare e nevoie, redu cantitatea cu un sfert. Repetă trucul la fiecare 2 săptămâni și vei vedea că te vei obișnui cu mâncare din ce în ce mai puțin sărată.
3. Citește etichete
Puţini dintre noi dăm atenție procentului de sare din produsele pe care le cumpărăm. Ne-am obișnuit să ne uităm după calorii, grăsimi sau E-uri, dar și sarea e la fel de importantă. Data viitoare când mergi la magazin, citește eticheta și caută produsul care are cea mai puțină sare. Între atâtea sortimente și branduri de pâine, mezeluri, paste sau sosuri vei găsi cu siguranță și unele care nu îți vor crește tensiunea.
La unele produse poți renunța la varianta din magazin. Poți să îți faci un dressing sănătos pentru salată acasă, doar cu ulei, oțet și puțin muștar sau poți să înlocuiești ketchup-ul cu o salsa de roșii și ardei copți făcută de tine.
4. Bazează-te pe fructe și legume
Începutul e întotdeauna greu în orice tip de regim. Dacă nu reușești din prima să reduci cantitatea de sare nici măcar acasă, completează meniul cu legume și fructe din plin. Studiile au arătat că alimentele bogate în potasiu (un mineral pe care multe fructe și legume îl au) reduce din efectele negative ale sodiului din sare. Așa că, dacă vrei să neutralizezi o parte din impactul sării asupra organismului, încearcă să incluzi frecvent în meniu: banane, portocale, roșii, caise uscate, cartofi, pepene galben și fasole boabe.
5. Descoperă mirodenii și condimente noi
Sarea este cel mai utilizat condiment, dar nu e singurul. Sunt multe alte gusturi și arome care merită să fie descoperite. În loc să lași sarea să fie nota principală în mâncarea ta, încearcă ierburi aromatice, condimente uscate sau mirodenii exotice. De pildă, amestecurile curry din bucătăria indiană nu conțin deloc sare. Orice verdeață din grădină e, de asemenea, potrivită. Le poți usca, congela sau folosi în stare naturală.