DNA a deschis al treilea dosar pentru DAN ŞOVA. Câţi bani a încasat Şova de la companiile de energie
Procurorii DNA au dispus deschiderea unui nou dosar pe numele senatorului Dan Şova pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie. Alături de el sunt cercetaţi şi Mihai Bălan, director al CET Govora şi Constantin Lăpădat, director econimic la acelaşi agent economic. Dan Şova a încasat 8 milioane de lei de-a lungul anilor de la companiile energetice, potrivit dosarelor deschidse de DNA.
Dan Şova este acuzat de procurori de două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Mihai Bălan şi Constantin Lăpădat sunt cercetaţi pentru pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.
Conform unui comunicat al DNA, în ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
"În perioada 2006 – 2008, suspectul Dan Șova, la data faptelor reprezentant al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, i-a determinat pe Mihai Bălan și Constantin Lepădat să încheie două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice. Concret, la data de 01.03.2006 și 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele doua contracte distincte au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați „Șova și Asociații”.
Citeşte şi: Soarta lui Dan Şova se decide pe 2 decembrie
Prin aceste activități a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare în valoare de 667.409,20 euro și 1.822.928,24 lei și creat în mod injust un folos în patrimoniul Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, susţin procurorii DNA.
În urmă cu câteva zile, DNA dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de senatorul Şova într-un dosar în care este cercetat pentru trafic de influenţă. De asemenea, procurorii l-au reţinut pe directorul CET Govora, Mihai Bălan, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Pentru aceste fapte, DNA a cerut încuviinţarea Senatului pentru reţinerea şi arestarea lui Dan Şova. Soarta lui senatorului va fi decisă pe 2 decembrie în Parlament. PSD va vota pentru ridicarea imunităţii, a anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea.
Dan Şova, trei dosare DNA cu companii din energie
Dan Şova nu se află la primul dosar în care este acuzat că a încheiat abuziv contracte de asistenţă juridică cu comopanii din energie.
1) Primul dosar a fost deschis de procurorii DNA în august 2014. DNA îl acuză pe Dan Şova că, folosindu-şi influenţa pe lângă directorii CE Turceni şi CE Rovinari, a încheiat contracte de asistenţă juridică cu aceste companii, deşi aveau propriile lor departamente juridice.
În cazul CE Turceni, au fost două contracte încheiate în 2007 şi 2008, unul în valoare de 1,1 milioane lei, al doilea în valoare de 1,24 milioane lei.
Cu CE Rovinari a încheiat în 2008 un contract de 1 milion de lei.
2) În al doilea dosar DNA care îl priveşte pe Dan Şova, procurorii arată că acesta a intermediat încheierea unor contracte de asistenţă juridică între CET Govora şi o casă de avocatură, iar mai departe casa de avocatură i-a cedat lui Dan Şova jumătate din valoarea contractului.
Prin această metodă, Dan Şova a primit 100.000 de euro între 2011 şi 2014, bani pe care i-a folosit la cumpărarea unei case, susţin procurorii.
3) În sfârşit, în ultimul dosar deschis de DNA, Dan Şova este acuzat că a încasat direct de la CET Govora, tot din contracte de asistenţă juridică încheiate abuziv, 667.000 de euro (2006) şi 1,82 milioane de lei (2008).
Prejudiciul total care i se impută lui Dan Şova în aceste dosare este de 8 milioane de lei.
Ştirile orei
Lansarea anului! Profita si tu acum de un curs online si GRATUIT care te invata repede si simplu cum sa castigi bani online! Lectiile sunt clare si cu multe explicatii. Le primesti gratuit pe email. Invata si tu gratuit cum sa castigi bani online! Cand te intereseaza cu seriozitate, cere informatii la adresa de email: [email protected]
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul sau de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.
Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal !
TU CE MAI ASTEPTI?
Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un mesaj cu subiectul DETALII la adresa de email: [email protected]