Primarul comunei Bălan din Sălaj, arestat la domiciliu pentru abuz în serviciu
Primarul comunei Bălan, Maghiar Isaia, este acuzat de abuz în serviciu de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, faţă de acesta fiind dispusă, vineri, măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, transmite Agerpres.
"Pentru primarul din Bălan s-a luat astăzi măsura arestului la domiciliu. Ieri a fost reţinut de către noi, pentru 24 de zile, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, astăzi s-a judecat la Tribunalului Sălaj, s-a admis cerea, dar s-a dispus arestul la domiciliu pentru 30 de zile. Este acuzat abuz în serviciu, infracţiune asimilată celei de corupţie", a declarat vineri Crin Bologa, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Potrivit sursei citate, primarul este acuzat că a prejudiciat bugetul comunei cu 200.000 de lei, încâlcând procedurile de achiziţie publică în cazul lucrării vizând realizarea unui drum comunal.
"Cu ocazia unor proceduri de achiziţie publică a unor lucrări, s-a încălcat procedura de achiziţie publică, favorizând pe unul dintre participanţi, în dauna altui participant şi cu pagubă pentru unitate. Prejudiciul e în jur de 200.000 de lei. De exemplu, cel care a pierdut a spus că face un drum în 30 de zile, cu un anume preţ. Cel care a câştigat, cu 200.000 de lei în plus, a spus că face lucrarea în cinci zile. L-a făcut în doi ani şi jumătate, dar a luat cu 200.000 de lei în plus. Aşa a pierdut licitaţia şi cel de pe locul II, care zicea că face în 30 de zile şi a pierdut şi primăria suma respectivă", a detaliat Crin Bologa.
În urmă cu o săptămână, un alt primar din judeţ, cel al comunei Cristolţ, Ioan Cheşeli, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, sub acuzaţia de conflict de interese, faptă asimilată infracţiunii de corupţie, în formă continuată.
Potrivit precizărilor făcute la vremea respectivă de către Crin Bologa, primăria din Cristolţ a încheiat mai multe contracte de lucrări cu o firmă reprezentată de o persoană fizică ce a cumpărat ulterior o maşină de la primarul comunei menţionate.
"Ioan Cheşeli nu putea avea contract ca persoană fizică cu respectiva persoană pentru vânzarea maşinii, iar ca primar să încheie contracte de lucrări cu aceeaşi persoană pentru că se consideră că este conflict de interese, chiar dacă preţul oferit pentru maşină a fost unul corect. Respectivul l-a scăpat pur şi simplu pe primar de o maşină de care acesta nu mai avea nevoie, deşi nu avea nici măcar carnet de conducere", a precizat sursa citată.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Jibou.
Ştirile orei
Lansarea anului! Profita si tu acum de un curs online si GRATUIT care te invata repede si simplu cum sa castigi bani online! Lectiile sunt clare si cu multe explicatii. Le primesti gratuit pe email. Invata si tu gratuit cum sa castigi bani online! Cand te intereseaza cu seriozitate, cere informatii la adresa de email: [email protected]