DNA: Gruia Stoica voia să-şi dea întâlnire cu şeful CFR Marfă şi cu Relu Fenechiu
Gruia Stoica, reţinut pentru cumpărare de influenţă în dosarul licitaţiei pentru transportul cărbunilor de la Complexul Energetic Oltenia, a insistat să găsească 'orice mijloc sau orice persoană' disponibilă să-l ajute să obţină contractul de transport cărbuni scos la licitaţie de CEO, încercând să-l abordeze şi pe fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, relevă referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea lui Stoica.
Patronul GFR s-a folosit în demersul său de avocatul Doru-Cătălin Boştină. Acesta s-a întâlnit cu Călin-Bogdan Găurean, fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, căruia i-a cerut să faciliteze o întrevedere între Stoica şi Dragoş-Alexandru Drăghici, director general al CFR Marfă. Însă Găurean i-a transmis prin avocat lui Gruia Stoica că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.
'În aceiaşi zi, 24.01.2014, inculpatul Stoica Gruia a transmis un SMS către Fenechiu Relu cerându-i '5 minute' pentru o întâlnire. Fenechiu Relu i-a răspuns că se află în Iaşi. Nici în zilele următoare se pare că nu a avut loc o întâlnire între cei doi, însă merită reliefată insistenţa inculpatului de a găsi orice mijloc şi orice persoană disponibilă să marşeze la planul infracţional pe care l-a conceput', susţin procurorii DNA.
În continuare, anchetatorii precizează că încercările lui Stoica de a afla conţinutul ofertei pe care urma să o depună CFR Marfă la licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia nu au avut niciun rezultat.
'Acest aspect nu este de natură să înlăture existenţa infracţiunii de cumpărare de influenţă, astfel că, la data de 29.01.2014, la sediul SC CEO SA din municipiul Târgu-Jiu, au fost depuse două oferte pentru participarea la licitaţie, una aparţinând CFR Marfă şi alta aparţinând GFR Group. În aceeaşi zi, întreaga documentaţie a fost ridicată de organele de urmărire penală, urmând a fi depuse la dosarul cauzei', se mai arată în referatul de reţinere a lui Gruia Stoica.
Patronul GFR a fost reţinut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în legătură cu licitaţia de la CEO. În acelaşi dosar, procurorii i-au impus lui Doru Cătălin Boştină, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din România, interdicţia de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.
'La data de 22.01.2014, învinuitul Boştină Doru-Cătălin a acceptat promisiunea sumei de 3.000.000 euro, formulată de inculpatul Stoica Gruia, lăsând să se creadă că, prin intermediul numitului Găurean Călin-Bogdan, îl poate determina pe numitul Drăghici Dragoş-Alexandru, directorul general al S.N.T.F.M. 'C.F.R. Marfă' S.A., ca prin încălcarea atribuţiilor de serviciu să divulge preţul pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei organizate de S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 29.01.2014 şi care avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 36 de luni, începând cu 01.02.2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei, fără T.V.A.', mai spun procurorii DNA.
Tot în acest dosar, şeful CFR Marfă, Dragoş-Alexandru Drăghici, nu a putut fi audiat, întrucât pe 23 ianuarie a suferit un atac cerebral, iar la acest moment se află în comă la Spitalul Elias.