Modificați Codurile!
Dincolo de disputele politice dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, să ne imaginăm cum ar fi arătat dosarul Gruia Stoica - CFR Marfă instrumentat pe noul Cod de Procedură Penală.
Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Gruia Stoica și a avocatului Doru Boștină (acuzați că ar fi negociat o șpagă de 3 milioane de euro pentru a pune mâna pe un contract de 100 de milioane de euro) pe 29 ianuarie, când au și comunicat acest lucru învinuiților și presei. Înainte de această dată, ei au efectuat cercetare preliminară a cazului (inclusiv interceptările apărute deja în presă).
Potrivit noului Cod de Procedură Penală, care va intra în vigoare pe 1 februarie, metoda interceptărilor poate fi folosită doar după începerea urmăririi penale (unul din punctele criticate de procurori în viitorul Cod de Procedură). Începerea urmăririi penale trebuie adusă la cunoștință suspectului atunci când urmărirea penală începe împotriva unei persoane bănuite de comiterea unei infracțiuni (urmărire penală in personam).
În cazul Gruia - CFR Marfă, procurorii ar fi avut dreptul să-l intercepteze după data de 29 ianuarie și după ce i-ar fi adus la cunoștință acest lucru. Vă imaginați atunci că ar mai fi existat aceste dialoguri între Stoica și avocatul Boștină: „Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui…la partea asta suntem… şpăgile. (...) Eu vă dau 3 milioane. Dar nu le ceri deodată. Ţi le dau anual 1 milion… 1 milion”? Cu siguranță, nu.
Invers, să presupunem că procurorii ar fi început urmărirea penală imediat ce au fost sesizați despre o eventuală aranjare a unei licitații de 100 de milioane de euro - probabil între 17 ianuarie (anunțul licitației) și 22 ianuarie (când Stoica i-a promis 3 mil E lui Boștină). Le-ar fi adus la cunoștință acest lucru lui Gruia Stoica și lui Doru Boștină imediat. Ar mai fi avut loc dialogurile interceptate (cele de mai sus)? Din nou, cu siguranță, nu.
Și-atunci mai contează că a promulgat Băsescu Codurile în 2010 sau că spune Ponta că dacă sunt prost făcute e vina președintelui? O să ne uităm la ciomăgeala lor politică în timp ce Gruia Stoica și cei de teapa lui vor ciomăgi companiile de stat și licitațiile publice la adăpostul celor mai puternici aliați ai lor: procurorii care clincăne din mandatul de începere a urmăririi penale agățat de gât.