Dobriţoiu (PNL) îi cere premierului Ponta să nu folosească simbolurile Armatei în campania electorală
Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, Corneliu Dobriţoiu, îi cere premierului Victor Ponta ca în apariţiile sale publice 'să nu mai folosească însemnele şi simbolurile Armatei, având în vedere faptul că aceasta reprezintă coloana vertebrală a statului român şi ar trebui să rămână instituţia-garant a nepolitizării'.
Dobriţoiu arată, într-un comunicat de presa, că imaginea premierului încadrat de drapelele de luptă ale Statului Major General şi categoriilor de forţe este menită să creeze confuzie în percepţia publică, dar şi de ordin constituţional, deoarece premierul nu se poate substitui şefului Statului Major General.
'Domnul Ponta ar fi trebuit să înţeleagă că prezenţa drapelelor Categoriilor de Forţe ale Armatei alături de cel al Statului Major General (SMG) simbolizează principiul unităţii de comandă, asigurat de către şeful SMG, care, în terminologia NATO, este 'Şeful Apărării', şi nu de domnia sa, nici de Preşedintele României care, conform Constituţiei este Comandantul Forţelor Armate', susţine liberalul.
Potrivit acestuia, locul de expunere al acestor drapele este cabinetul de lucru al şefului SMG şi 'în niciun caz nu îmbogăţesc paleta cromatică a decorului folosit la conferinţe de presă' nici la Preşedinţie, nici la Guvern şi nici la nivelul ministrului Apărării Naţionale.
'Îi cer primului-ministru Ponta să nu se mai joace cu simbolurile instituţionale după bunul plac, atâta timp cât are un drapel individualizat funcţiei domniei sale, pentru că această atitudine iresponsabilă generează percepţii internaţionale negative, iar în plan intern au un grav impact asupra spiritului de corp al Armatei', subliniază Corneliu Dobriţoiu.
El precizează că în nicio altă ţară din NATO sau UE nu există politicieni care să susţină declaraţii sau conferinţe de presa într-o recuzită formată din însemne strict militare.
'Ca şi tricolorul, a cărui folosire este interzisă în campania electorală prin lege, şi aceste drapele, ale Statului Major General şi ale categoriilor de forţe, au valenţele unui bun colectiv, naţional, care nu poate fi confiscat de un partid sau altul. Reamintesc că alianţa socialistă recidivează în dispreţul evident al valorilor şi simbolurilor instituţionale, în 2008 trei foşti generali, candidaţi la alegerile parlamentare, fiind prezenţi pe afişele electorale în uniforma militară, fapt interzis ferm prin Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare', mai arată Dobriţoiu.