Doctor Menci: cum se pregăteşte CORECT carnea la GRĂTAR
Mâine, mulți români vor ieși la grătar, pentru a sărbători ziua de 1 mai. Doctorul Mencinicopschi are câteva sfaturi pentru un grătar reușit.
Ieșirea la grătar impune câteva reguli extrem de folositoare, pentru ca să nu vă treziți cu indigestie și cu o stare generală de rău.
Doctorul Menci recomandă să aveți grijă ce tipuri de carne puneți pe grătar și cum pregătiți puiul, carnea de porc sau micii.
Cum pregătiți corect carnea la grătar?
„Dacă sub grătar veți avea foc direct, atunci grăsimea scursă din carne se va aprinde și va genera substanțe cancerigene. Fumul rezultat din grăsimea din carne scursă pe foc formează niște compuși care contaminează și alimentele. De aceea, grătarul trebuie strict supravegheat, pentru a nu se produce frigerea excesivă.
Carnea nu trebuie să fie prea bine făcută: crusta puțin înnegrită este de fapt o crustă carbonizată, ceea ce se traduce prin risc major de sănătate. Prin urmare, bine ar fi să o preparați potrivit: nici incomplet gătită (pentru că există riscul toxiinfecțiilor), dar nici prea arsă.
Este recomandat să folosiți carne macră, cu cât mai puțină grăsime și să eliminați pielea de pe pulpele și de pe pieptul de pui. În general, peștele conține mai puțină grăsime decât alte tipuri de carne, ceea ce îl face varianta de preferat. Mai mult, peștele se gătește repede.
Carnea care se prepară greu poate fi pregătită de acasă (spre exemplu la cuptor) înainte de a fi pusă pe grătar. Cu cât temperatura la care se pregătește carnea pe grătar este mai mare și cu cât timpul de preparare este mai lung, cu atât riscurile sunt mai mari.
Înainte de a folosi grătarul, trebuie să fim atenți să fie curățat foarte bine, să nu aibă urme de arsuri. Grătarul nu trebuie uns cu slănină, pentru că efectul este același ca atunci când se scurge grăsimea din carne pe foc. Cel mai bine este sa ungeți grătarul cu ulei rezistent la temperaturi înalte de frigere.
Pentru ca friptura să nu se gătească la o temperatură prea mare, este recomandat fie să se răspândească cărbunii în lateralele grătarului (și să poziționați carnea astfel încât să nu fie fix deasupra cărbunilor), fie să se ridice grătarul la distanță de sursa de căldură (cu ajutorul unor cărămizi, de exemplu).
Pentru un gust deosebit și pentru a reduce riscul producerii substanțelor cancerigene, se recomandă condimentarea cărnii cu rozmarin, ghimbir, busuioc, mentă, usturoi, șofran, piper, cimbru, mărar, pătrunjel. Carnea nu se asociază cu pâine, ci cu legume gătite de asemenea corect la gratar și/sau cu salate bogate.”
Doctorul mai recomandă ca micii să fie mâncați cu salate și cu legume, pentru a nu înrăutăți digestia, iar consumul de băuturi alcoolice în combinație cu micii și cu friptura să fie moderat, notează yahoo.ro.