Doi ani de guvernare Ponta vs. anii de guvernare Băsescu
De la prăbușirea spectaculoasă a economiei din perioada crizei, am ajuns în 2013 să înregistrăm cea mai ridicată rată de creștere economică din Uniunea Europeană.
Acum fix doi ani, își începea activitatea în mod oficial primul cabinet condus de Victor Ponta, pe fondul unei așteptări uriașe din partea unei populații adusă la limita răbdării de măsurile de austeritate, de corupția și nepăsarea cinică a guvernărilor girate de Traian Băsescu. Iar aceste așteptări nu au fost înșelate.
Desigur, suntem departe de a putea spune că toate lucrurile s-au schimbat radical în bine și că România a intrat într-o epocă a bunăstării. Ar fi fost de altminteri imposibil să se producă o asemenea îmbunătățire după ce guvernările anterioare au sufocat economia și au sărăcit populația cu tăieri de salarii și pensii, creșteri de taxe și corupție generalizată. Dar se simte o schimbare palpabilă în bine.
După doi ani de guvernare Ponta, România a devenit aproape un miracol economic. De la prăbușirea spectaculoasă a economiei din perioada crizei, am ajuns în 2013 să înregistrăm cea mai ridicată rată de creștere economică din Uniunea Europeană. Iar cele 3,5 procente cu care economia românească a crescut în 2014 se vor consolida, după toate estimările analiștilor economici, în 2014, pe fondul unui ritm solid de majorare a producției industriale și a celei agricole, dar și ca urmare a unui nivel tot mai ridicat de absorbție al fondurilor europene.
Ajunși în acest punct, se cuvine să facem din nou trimitere la perioada guvernărilor girate de Traian Băsescu și la greaua moștenire pe care acestea au lăsat-o cabinetului Ponta. Pe fondul greșelilor de gestiune și a corupției generalizate, România avea în mai 2012 un sistem de absorbție al fondurilor europene total ineficient și aproape complet blocat de către Comisie, care decisese pre-suspunedarea majorității programelor sectoriale. Cabinetele conduse de Victor Ponta au reușit însă să schimbe situația și să transforme România într-un beneficiar net al bugetului european, în contextul în care în numai doi ani de zile, rata de absorbție a crescut de la 7% la 34%. Economia a beneficiat astfel de un flux masiv de capital care a impulsionat dezvoltarea.
Iar acest avans economic a permis cabinetelor conduse de Victor Ponta ca, treptat, să își țină promisiunea legată de creșterea nivelului de trai al românilor. Acolo unde guvernările anterioare doar au tăiat, în acești doi ani de zile s-a pus la loc. Au fost astfel reîntregite salariile bugetarilor, iar pensionarilor le-a fost restituit CAS. De asemenea, punctul de pensie a fost indexat de două ori, iar salariul minim pe economie s-a majorat cu 20%.
Ultimii doi ani de zile au adus și o evidentă schimbare în bine a viziunii bugetare în raport cu serviciile publice cheie, precum Educația și Sănătatea, subfinanțate cronic în perioada guvernărilor Boc și Ungureanu. Atât în 2013, cât și în 2014, cele două domenii au beneficiat de alocări bugetare în creștere, la care s-a adăugat și majorarea veniturilor salariale ale medicilor rezidenți și profesorilor debutanți.
Iar lista lucrurilor care s-au schimbat în bine în acești doi ani de zile în România ar putea continua cu domeniul infrastructurii și construcției de autostrăzi, cu reducerea TVA-ului la pâine, cu faptul că România a redevenit un partener respectat în plan internațional și multe altele. În orice caz, dificultatea întocmirii unei liste exhaustive este poate lucrul care ar trebui să ne bucure cel mai tare în raport cu perioada care a trecut de la preluarea guvernării de către primul cabinet Ponta.
Ştirile orei
Esti tanar, crezi ca strangi vreo avere manipuland? Te inseli. Vei trai toata viata cu povara asta.