Ponta: Curând, se vor afla datele exacte privind costurile şi durata realizării autostrăzii Bucureşti-Giurgiu
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la Giurgiu, că municipiul va beneficia de programul de autostrăzi al Ministerului Transporturilor, iar date exacte despre costurile şi durata realizării autostrăzii Bucureşti-Giurgiu vor fi aflate în curând
'Ministerul Transporturilor prin Programul Operaţional Sectorial de Transport a scos la licitaţie studiul de fezabilitate pentru autostrăzile pe care le construim pe Fonduri de Coeziune şi FEDR 2014-2020 (Fondul European de Dezvoltare Regională), iar autostrada Bucureşti-Giurgiu este unul din respectivele studii de fezabilitate', a declarat Victor Ponta.
El a mai precizat că în curând vor fi aflate şi date exacte despre costurile şi durata realizării autostrăzii Bucureşti-Giurgiu.
Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat pe 1 mai, la Alba Iulia, că speră să înceapă în noiembrie-decembrie licitaţiile de lucrări pentru cele zece tronsoane de autostradă, în lungime totală de 995 kilometri, pentru care Ministerul Transporturilor a anunţat că a publicat în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) anunţurile de participare în vederea realizării studiilor de fezabilitate
Dan Şova a menţionat că termenul de depunere a ofertelor privind realizarea studiilor de fezabilitate pentru cele zece tronsoane este de 43 de zile.
'O să le judecăm mai repede de 50 de zile şi apoi vor avea patru luni de realizare. Cum se termină, le prezentăm la Comisia Europeană. Nu cred că vor fi probleme cu privire la admiterea lor şi vom începe licitaţiile de lucrări, sper eu, undeva în noiembrie - decembrie anul acesta', a declarat ministrul Transporturilor.
Şova a mai spus că în următoarele două-trei săptămâni vor fi publicate pe SEAP şi anunţurile privind realizarea studiilor de fezabilitate a restului de până la 1.795 de kilometri de autostradă.
Ministrul a declarat că îşi menţine cu toată convingerea o afirmaţie mai veche, potrivit căreia până prin 2020 România va avea peste 2.400 de kilometri de autostradă, deoarece este un program foarte simplu de urmărit, şi din punct de vedere al finanţării, şi din punct de vedere al programării.
'Cei 995 de kilometri fac parte dintr-un memorandum care a fost votat în Guvern acum o lună privind strategia de absorbţie a fondurilor europene pe fond de coeziune pentru reţea principală de autostrăzi 2007 -2013 şi 2014- 2020', a menţionat Şova.
El a spus că în total e vorba de 1.795 de kilometri, care vor fi realizaţi numai cu bani europeni, respectiv din Fondul de Coeziune rămas pe 2007-2013 (1,281 miliarde), Fondul de Coeziune 2014 - 2020 (3,5 miiliarde de euro), Fondul de Dezvoltare Regională 2014-2020 (1,6 miliarde de euro) şi 650 de milioane de euro pe facilitatea de conectare europeană, la care se adaugă contribuţia României, care poate varia între 15 şi 30%.
Ministerul Transporturilor a anunţat, pe 1 mai, într-un comunicat de presă, publicarea în SEAP a Anunţurilor de Participare în vederea realizării Studiilor de Fezabilitate pentru zece tronsoane de autostradă, în lungime totală de 995 kilometri, a căror valoare totală se ridică la aproape 53 de milioane de euro.
Potrivit sursei citate, cele zece tronsoane de autostradă sunt parte integrantă din Memorandumurile aprobate de către Guvern cu tema 'Strategia de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile aferente construcţiilor de autostrăzi în România având ca sursa de finanţare Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regională din cadrul POIM 2014 - 2020'.
Tronsoanele de autostradă avute în vedere sunt: Craiova-Calafat (83 km), Ploieşti-Buzău (75 km), Buzău-Focşani (67 km), Bucureşti-Alexandria (85 km), Bacău-Paşcani (95 km), Braşov-Bacău (170 km), Focşani-Bacău (120 km), Paşcani-Siret (100 km), Alexandria-Craiova (140 km) şi Bucureşti-Giurgiu (60 km), conform Agerpres.