Domeniul transporturilor - campionul fondurilor europene
România a reușit să absoarbă prin intermediul Programului Operaţional Transporturi (POS-T) 58% din suma pusă la dispoziţie în cadrul exerciţiului financiar 2007 - 2013, echivalentul a 2,5 miliarde de euro din totalul de 4,3 miliarde de euro. Rezultatul este impresionant, dacă ținem cont că în urmă cu doi ani domeniul transporturilor era ultimul în clasament.
România a accelerat în ultimul an absorbţia de fonduri europene pe infrastructura de transport, un adevărat sprijin pentru dezvoltarea unui domeniu care pentru România este o prioritate absolută. Acest succes înseamnă că rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 53,12% la data de 31 martie 2015, iar suma solicitată la rambursare de la Comisia Europeană a crescut în ultima lună cu aproximativ 100 milioane de euro.
Citeşte şi: INSPECŢIE pe autostrada Sebeş-Turda
În acest moment, contractele de finanțare semnate cu beneficiarii însumează cheltuieli eligibile de aprox. 26,4 miliarde de euro, din care fondurile UE reprezintă circa 20,7 miliarde, corespunzând la 109% din alocarea UE 2007-2013. Iar plățile totale efectuate către beneficiari, incluzând prefinanțări si rambursări, s-au ridicat la aproximativ 12 miliarde de euro, din care contribuția UE a fost de circa 10,76 miliarde de euro.
Programul Operaţional Regional a atras până la finalul primului trimestru 2,3 miliarde de euro, iar POS Mediu a reuşit să primească de la Bruxelles 1,9 miliarde de euro până la sfârşitul lunii martie.
Citeşte şi: FMI: Economia românească va crește cu 2,7% anul acesta
Absorbția din domeniul transporturilor înseamnă, de exemplu, construcția autostrăzii Sebeş-Turda, a cărei construcţie costă circa 2 miliarde de lei (440 de milioane de euro) și care este unul dintre proiectele finanţate în proporţie de 85% din bani europeni pentru exerciţiul financiar 2007 - 2013, restul de 15% fiind bani de la bugetul de stat.